Az illegálisok alkalmazása illegális

2007. február 19-től a törvénytelen módon Ausztráliában tartózkodó külföldiek vagy a vízumszabályokat megsértő külföldiek alkalmazása bűncselekmény. (Korábban nem volt az. A munkaadót vagy a munkaközvetítőt semmilyen szabály nem kötelezte arra, hogy meggyőződjön a munkavállaló törvényes helyzetéről.)

Két év szabadságvesztés, de minősített esetben akár 5 év szabadságvesztés is járhat annak, aki:

– törvénytelen módon Ausztráliában tartózkodó külföldinek megengedi, hogy dolgozzon vagy munkára kiközvetíti.
– a vízumban lévő munkavállalási korlátokat megsértő külföldinek megengedi, hogy dolgozzon vagy munkára kiközvetíti.

A munka bármilyen munkát jelenthet. Nem lényeges, hogy pénzért vagy ingyért.

A verebek is csiripelik, hogy sok Ausztráliában tanuló diák többet dolgozik, mint a megengedett heti 20 óra. Eddig a diák csak a saját vízumát kockáztatta ezzel a túlmunkával. Az új törvény a főnöke szabadságát is elveheti. Várható, hogy a munkaadók sokkal óvatosabbak lesznek és nem fognak szabálysértő diákokat alkalmazni.

A 457-es vízummal (ideiglenes lakos munkavállalók) Ausztráliában lévők csak a szponzoráló munkaadónál dolgozhatnak. Átmehetnek ugyan más munkaadóhoz, de annak előbb el kell intéznie a szponzorálási engedélyt. Ez az ügyintézés elhúzódhat. Gyakran előfordult, hogy az új munkaadó még nem intézte el az engedélyt, de mégis alkalmazta a munkavállalót. A Bevándorlási Hivatal elnézte ezt a szabálysértést, pedig határozott szabálysértés volt. Igazi szankció csak a munkavállalót sújthatta: a Hivatal bevonhatta a vízumot. A munkaadó legrosszabb esetben elvesztette azt a jogát, hogy további embereket szponzoráljon.

Ez után az ilyen munkaerő-átcsábítás a megfelelő papírmunka elvégzése előtt már törvénysértés is lesz és a munkaadó a börtönt kockáztatja

A törvény teljes szövege:
http://www.comlaw.gov.au/ComLaw/Legisla … enDocument

Standard