Már megint egyszerűsítenek

Őshonos virágok a bozótban

Őshonos virágok a bozótban

2010 júniusban közöltem ezt a kis hírt:
Vitaindító: Egyszerűsíteni kellene a túlbonyolított vízumrendszert. 90 vízumosztály, ezeken belül pedig 149 vízum-alosztály létezik. A leírásuk potom 1800 oldalt tesz ki a Bevándorlási Szabályzatban.

A vitaindító teljes szövege:
http://www.immi.gov.au/media/publicatio … -visas.htm

{Ilyen ésszerűsítési lépések történtek már néhányszor. Az “egyszerűsített” vízumok leírása még bonyolultabb lett, mint a jelenlegi széttördelt rendszer. Az idők során megtörték az egyszer elhatározott és bevezetett egységesítést és még jobban elbonyolították a rendszert. Ez az egyszerűsítés-bonyolítás ciklus összességében egyre bonyolultabb rendszerhez vezetett.}

A beharangozott egyszerűsítés annak idején meg is történt, de úgy, hogy nem lett semmi egyszerűbb. Néhány vízumalosztályt egybevontak, de nem egyszerűsítettek rajtuk semmit.

Most megint erre készülnek. A hivatal már közzétette az új vitaindítót: https://www.border.gov.au/Trav/visa-reform
The consultation process will consider:

  • the scope for a reduction in the number of visas from 99 at present, to approximately ten visas;
  • the delineation between temporary entry and long-term or permanent residence;
  • the role a period of provisional residence could play in enhancing the integrity of the visa system and easing the burden on taxpayers; and
  • ensuring that our visa system supports Australia as a competitive and attractive destination for temporary and longer-term entrants.

  • A jelenlegi 99 vízumosztályból 10-et akarnak csinálni. Egy-egy osztályon belül több alosztály is van. Ha a hasonló osztályokat egybevonják, akkor új számmal ellátva az alosztályaikat is egybe-ömleszthetik és hurrá, már meg is van az egyszerűsítés.
  • Határozottan elválasztják majd az ideiglenes vízumokat a hosszú távú vagy állandó lakosi vízumoktól. Na, formailag ma is el vannak választva. Talán csak nem abban mesterkednek, hogy az ideiglenesből állandóra lépést még nehezebbé tegyék?
  • Csökkentik az ausztrál adófizetők terheit. Magyarul: folyton pénzt kérnek majd mindenért.
  • Azt merik állítani, hogy azért vonzó hely Ausztrália, mert jó a vízumrendszere.
Standard