A nagyi nem része többé a családnak

Őshonos virág

Őshonos virág

November 19-én lépett életben egy új definíció a családtagokról. Eddig a szűkebb család részének tekintették azt a rokont, aki:
– nem házas és nem él élettársi kapcsolatban
– a családfő háztartásában él és
– a családfőtől függ anyagilag.

Ez a definíció egy magyarországira nem illik, mert ott van nyugdíj, tehát a nagyi hiába él a fia családjában, nem számít eltartottnak, hiszen van saját jövedelme. Többen is felfigyeltek már arra, hogy az indiai származású munkatársuk magával hozhatta a nagyit. Most már ők sem tehetik ezt meg.

Menekülteknek marad minden a régiben, tehát azok továbbra is hozhatják a nagymamát.

A magyarokat látszólag nem érinti a változás. Dehogynem! Ez a szabályváltozás annak a biztos jele, hogy a hivatal komolyan veszi az idősek kizárását a bevándorlásból.

Erről a témáról már írtam szeptemberben:

A Termelékenységi Bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy a szülői állandó lakosi vízumokat töröljék el. Sokba kerülnek az öregek, na. Évente 3,2 milliárd dollár megy el rájuk az adófizetők pénzéből. Az olcsóbb szülői vízum csak egészen fiatal szülőknek lehet jó, mert jelenleg 30 év a várakozási idő. Az ára 3870 egy személyre. Ez még kifizethető lenne, de a drágább verzió, ami akár röpke két év alatt is megkapható 47 300 dollárba kerül. A bizottság szerint az öregek még így is túl sokba kerülnek: az ausztráliai életük során 335 ezer és 410 ezer dollár között valahol. Még a magasabb vízumdíj sem jár közel ehhez az összeghez.
A drágább szülői vízumért máris megkezdődött a sorban állás. Egy éve még csak egy évnyi volt a várakozási idő, de hamarosan megnőtt két évre. Félő, hogy aki néhány hónap múlva szeretne ilyet kérni, az már végleg lekési, mert maga a vízum szűnik majd meg.

A gyerek sem marad gyerek sokáig

A másik hasonló szigorítás már érinti a magyarokat is: a tovább tanuló eltartott gyerek ezek után legfeljebb 23 éves koráig számít eltartottnak, nem pedig 25-ig, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy ha a szülők vízumot kapnának, akkor a 23 feletti gyerek nem kap velük együtt. A 101-es és a 802-es vízumalosztályban jelentkező gyerekek számára viszont megmarad a 25 éves korhatár.

Standard