Pontozási javaslatok

Az ausztrál sajtó tovább foglalkozik a Termelékenységi Bizottság bevándorlási javaslataival. Az SBS Rádió hindi nyelvű műsorához készült ismertető ezt így foglalja össze:

Csökkentsék a felső korhatárt!

A jelenlegi korhatár 50 év. Ezt lejjebb kéne venni és a fiatal bevándorlóknak több pontot adni.

A bevándorlásra alkalmas foglalkozások jegyzékét szűkíteni kell

A javaslat szerint nem a bővebb CSOL-t, hanem a jóval szűkebb SOL-t kéne alapnak használni a különböző szakmai alapú bevándorlási osztályokban.

Az egyedülállók maximális pontot kapjanak

Minden szakmai bevándorlót le kéne pontozni és a munkáltató-szponzorálta bevándorlóknak extra pontot juttatni a szponzorálás miatt. Jelenleg a szponzorált és a független bevándorlás teljesen külön értékelési rendszerrel működik.

A bevándorlásra jelentkező házastársát és felnőtt gyerekeit is pontozni kéne

A bizottság szerint jobban számításba kell venni a házastárs és a felnőtt gyerek életkorát, angoltudását, szakképzettségét és szakmai gyakorlatát. Jelenleg csak a házastársat pontozzák, de azt sem komolyan: 5 extra pont a főpályázónak, ha minden rendben van.

Ezekről a témákról szeptemberben már írtam egyszer, azt most megismétlem, mert ide tartozik. Végül is ugyanarról a tanulmányról van szó:

Szakképzettek

A tanulmány szerint az igazi eredményt a  szakképzettségi alapú vízumok reformjával lehetne elérni. Értsd: szigorítás. A munkáltató szponzorálta bevándorlók (457-es alosztály) nem tudnak eléggé angolul és nem elég jó a szakképzettségük sem (persze, mert gyakori a kamu szponzorálás). Az lenne a helyes, ha ezek is átmennének a pontozásos bevándorlás szűrőjén.
The commission says migrants getting their employers to sponsor have lower English language proficiency and lower skills. It recommends that all skilled migrants should go through the same points test, and the skills test should be toughened to ensure it covers only areas expected to be in short supply in Australia over the medium term. At present, the points system ignores the skills of partners, which the commission says is a mistake, while it also calls for the maximum age for the granting of skilled visas to be lowered from the current 50 years
Csak azokat a szakmákat kéne beengedni, amikből tényleg hiány van középtávon is. Jelenleg a pontozás figyelmen kívül hagyja a házastárs szaktudását, ami egy hiba. (Nem hagyja teljesen figyelmen kívül, csak éppen nem veszi kellőképpen figyelembe. Ha teljes mértékben figyelembe venné, akkor az első és a második világból származó bevándorlók, a magyarok is, komoly előnyre tennének szert a harmadik világból jövőkkel szemben. Ez is ritkaság, hogy számunkra előnyösen változzon a bevándorlási szisztéma.)

Jelen pillanatban a szakképzettségre alapozott vízumok felső korhatára 50 év, ezt csökkenteni kéne. (Szerintem is.)

Azok a bevándorlók járulnak hozzá igazán Ausztrália gazdaságához, akik 25 éves kor körüliek, mikor megérkeznek. A szakképzettek még akkor is hasznosak, ha 40 alatt vannak, mikor megérkeznek. A szüleik viszont csak költséget jelentenének.

Ideiglenesek

Ausztráliában minden pillanatban 1,5 millió ideiglenes lakos, pl. külföldi diák, munkás szünidőn itt lévő fiatal, 457-es vízumos (szponzorált munkavállaló) és új-zélandi él. Az állandó lakosi vízumok felét ők kapják. A bizottság szerint ez problémás és úgy véli, hogy egy általános pontrendszer ezt mindet felülírná.

Még problémásabb, hogy a bizottság a jelentését már áprilisban átadta a kormánynak és csak tegnap hozták nyilvánosságra. A bevándorlási miniszter szóvivője szerint majd válaszolnak a felmerült kérdésekre.

Az újsághír:

http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/immigration/parents-of-migrants-to-cost-32bn-call-for-visas-to-be-abolished/news-story/05152165733a088d6b69dd6e3ea3b70f?nk=ca9b7451637df9b193f45e402bac59a9-1473719591

Az eredeti tanulmány:

http://www.pc.gov.au/inquiries/completed/migrant-intake/report/migrant-intake-report.pdf

SBS hindi

Standard