Adataid védelme – Dártvéder

Már a másodszor fordul elő, hogy egy magyarországi attól tartott, hogy az adatait felhasználják valamire. Ausztráliaitól már évekkel ezelőtt is hallottam ilyesmit, de magyarországitól csak mostanában. Ott is van már népbutítás, ugye?

1.

Nos, nézzük, hogy én, mint afféle bevándorlási ügynök mire használom fel az adataidat?

Először is: megőrzöm legalább 7 évig, mert eddig kötelező. Megőrzöm tovább is, mert gyakran előfordul, hogy elkallódik valami a sok költözés során és akkor tőlem kérik a születési anyakönyvit vagy egyebet. Elég komoly ügyekben volt már döntő jelentősége annak, hogy az ügyfél minden régi anyaghoz szépen hozzáfért és e miatt neki lett igaza a bíróságon. Jó ezt hallani.

2.

Másodszor: a szükséges adatokat átadom a Bevándorlási Hivatalnak.

Hogy mit csinál vele a hivatal? Hát akármit! Akármit!

Van nekik egy tájékoztatójuk, amiben felsorolják, hogy kinek és minek adhatják át az adataidat. Azok meg azt kezdenek vele, amit akarnak. Ez azdartveder_kutya a tájékoztató:

https://www.border.gov.au/FormsAndDocuments/Documents/1442i.pdf#search=1442i

Csak néhány érdekesebb információ-átvevőt sorolok most fel:

  • gyakorlatilag minden ausztrál szövetségi- és állami hivatal és szerv
  • bizonyos magáncégek
  • az édes jó hazád
  • bizonyos harmadik országok (USA, UK, Kanada, Új-Zéland)

In some circumstances we disclose personal information to overseas recipients. Often the recipient will be your country of usual residence or the country you have departed from (unless you are awaiting an assessment of claims to be a refugee).

The department also exchanges information with countries or international organisations that have information sharing agreements with Australia including but not limited to, the United States, the United Kingdom, Canada and New Zealand.
 

Standard