Vízumlépcsők

A Bevándorlási Hivatal statisztikáiból most a magyar útlevélbe kiadott vízumok adatait gyűjtöttem ki. Lásd a számadatok ebben a táblázatban:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/12bu0ELobBgp8CDlePADf8nCmtgdN3TU3zvfUoRp6iO8/edit?usp=sharing

Vegyük a 2008-09-es évet.

Ekkor 838-an kaptak diákvízumot. Kb. két év múlva kevesebb mint 5-en továbbléptek végzős vízumra és 162-en 457-es (ideiglenes munka {szakképzett}) vízumra. Ezek persze csak becslések, hiába állnak ott pontos számok a táblázatban, hiszen lehettek olyanok akik ugyanezeket a lépéseket korábban vagy később tették meg.

  • Aki elvégez itt egy valamire való iskolát, az a végén jelentkezhet a 485-ös alosztályú végzős vízumra, amivel másfél évtől akár 4 évig is szabadon dolgozhat. Ez lenne a jutalom a jó bizonyítványért. Olcsó, könnyen megszerezhető vízum és aki tényleg itt végzett, az nem hagyhatja ki. A statisztikák azt mutatják, hogy nagyon kevés magyar jut el eddig a pontig. Általában a diákvízumosok 3-7 %-a. Ez bizony elégtelen eredmény, akárhogy is számoljuk.

Ebből világos, hogy az itt diákoskodó magyarok számára az iskola befejezése nem érdekes. Nem azért vannak itt, hanem 2 másik okból:

  • munkavállalás
  • letelepedés

Az a 162 fő, aki 457-es vízumon kapott, egyenes úton jár a letelepedés felé és közben teljes munkaidőben dolgozhat a szponzornál. Ha ledolgozott nála két évet, akkor könnyen továbbléphet állandó lakosira, erre létezik egy kedvezményes kapu számukra. Valószínű tehát, hogy akik csak tudtak,  2012-13-ban továbbléptek. Az állandó lakosi statisztika szerint abban az évben szakmai alapon 233-an kaptak vízumot. Ebből következik, hogy azok száma, akik külföldön voltak, mikor állandó lakosit kaptak szakmai alapon, úgy 71 lehetett.

A számítást nem csak az idő-elcsúszás és a vízumdöntésre való hosszadalmas várakozás kavarhatja meg, hanem az is, hogy a diákok vagy a 457-esen lévők egy része megtalálta a párját Ausztráliában és házastársi vízumot kért.

Ez a számítás tehát csak úgy hellyel-közel állja meg a helyét, inkább csak a nagyságrendek szemléltetésére alkalmas.

A következő részben elmondom, hogy már megint mit akar szigorítani ezen a bejáratott rendszeren a Bevándorlási Hivatal.

Standard