Puskázás

Úgy látszik, hogy az ausztrál bevándorlási csalások mindig dollár-tízezrekbe kerülnek. 50 ezer dollárt kérnek egy névházasságért, hasonló összeget egy-egy  munkáltatói szponzorálásért, most pedig kiderült, hogy a hamis angol-nyelvvizsga ára 30 ezernél jár.

Az első kettőről már írtam eleget, akit érdekel, az visszakeresheti. Az utolsó egy teljesen új téma. A közelmúltban ment egy riport az SBS-tévében (ez a multikulti), ahol vietnami származású iskolaügynökök és bevándorlási ügynökök mondták el, hogy az itt tanuló külföldi diákok azt beszélik, hogy igenis vannak olyanok, akik el tudják intézni, hogy sikerüljön a nyelvvizsga. Nem volt elég konkrétum a riportban. Talán szándékosan.

Most egy bevándorlási ügynök név nélküli feljelentést tett, amit nyilvánosságra is hozott. Ebben azt állítja, hogy:
In the last few months, I can confirm having heard of such several incidents, directly or indirectly, where visa applicants have paid as much as $30,000 to overseas test centres to secure specific English test outcomes.
Az elmúlt néhány hónapban közvetlenül vagy közvetve hallottam olyan esetekről, hogy a vízum-pályázó külföldi vizsga-központnak 30 ezer dollárt fizetett, hogy megfelelő osztályzatot kapjon.

A nyelvvizsga nehezen játszható ki. Az oklevél könnyen hamisítható, de az nem sokat ér, mert a Bevándorlási Hivatal és némelyik ausztrál egyetem is hozzáfér a nyelvvizsgáztató szervezet adatbázisához, ahol közvetlenül ellenőrizheti az eredményt.

Előfordult már olyan, hogy az adatbázisba utólag belenyúlt egy belső ember, de le is bukott vele. Nem lehet csak úgy nyomok hagyása nélkül belepiszkálni abba. Valami komolyabb dolog lehet a háttérben: talán közvetlenül a vizsgáztató tanárokat fizetik meg. Talán egy egész vizsgaközpont sáros. Majd kiderül.

Standard