Mesterséges ész

Azt írja a Bevándorlási Hivatal honlapja, hogy bevezetik a mesterséges intelligenciát náluk. Mesterkéletlen már van nekik elég, most jöhet a mesterséges.

Egyelőre arra fogják használni, hogy a vízum-kérelmezőket lenyomozzák. Az IBM Watson nevű programja valami olyasmire képes, mint az ember, már mint képes úgy elemezni és összerakni az információt, csak éppen sokkal gyorsabban és sokkal többet. A hivatal szerint a nyilvánosan hozzáférhető anyagból fog majd következtetéseket levonni.

Nézzük csak: te már jó sokat írtál a blogodba, a fészbúkra, meg mindenféle fórumokra és ezért hagytál magad után digitális nyomot bőven. Ezt egy okos és ügyes nyomozó máris felhasználhatná ellened, de nem győzi, mert túl sok munka és nincs is mindig értelme. Egy okos programnak viszont kevés munka és bizony lesz értelme.

Egy kínai nővel esett meg a közelmúltban az ausztrál határon, hogy olyan vízummal jött-ment, ami nem engedélyezte a munkát, de az okostelefonja tele volt olyan emilekkel, amik szerint egy jól működő üzletet vezetett itt Ozban.

Nézz már bele a telefonodba, hogy melyik email-címre van beállítva és ott miféle infót lehet találni rólad!

A mesterséges intelligencia másik fontos felhasználási módja az arc-felismerés. Az új-dél-velszi közlekedési hatóság már alkalmazza. Most hallottam, hogy egy kínai nő (ez egy másik) 10 évvel ezelőtt már kért itteni jogosítványt. Aztán visszatért ide más néven, más útlevéllel és megint kért egyet a megváltoztatott nevére. Az ámítógép rögtön kidobta, hogy már járt itt egyszer, de akkor más néven.

Ezt a rendszert a Bevándorlási Hivatal is alkalmazza, bizonyos harmadik világbeli országokban biometrikus adatokat vesznek fel és ebbe az adatfelvételbe neked is bele kell egyezned.

http://www.computerworld.com.au/article/573613/immigration-department-looks-ibm-watson-data-analysis/

Standard