Meleg dolgok

sárkány_lzn

Sárkány a parti út felett

  Az igazhívő muszlimok országaiban törvény bünteti a melegeket, pusztán azért, mert azok. Indiában is, pedig az nem muszlim ország.
Na most, ez azt jelenti, hogy ha egy meleg, mondjuk Pakisztánból ide jön turista-vízummal, akkor menedéket kérhet, mert joggal fél attól, hogy a hazájába visszatérve üldözni fogják.

Vannak ügyes bevándorlási ügynökök, akik komoly praxist építettek erre. Évekkel ezelőtt egy bizonyos Szulejmán nevű, valószínűleg bangladesi származású ügynök az indiai meleg teherautó-sofőrök egyesületében hirdetett, vagy legalábbis ezt állította, így gondoskodott az ausztrál bányászat számára sofőrökről. Ez jó módszernek bizonyult, de elkövetett egy baklövést. Szó szerint: azt bizonyítandó, hogy ezek az ügyfelek tényleg melegek, pornófelvételeket csinált róluk. Ezeket csatolta a menedék-kérelmi ügyirathoz.
Peeeersze, hogy feltűnt az eset. Canberrából, egyenesen a minisztériumból jöttek le Sydney-be, hogy kivizsgálják a dolgot.

2012-ben az ügynöki regisztrálási hatóság visszavonta tőle a működési engedélyt. Fellebbezett  a döntés ellen az Adminisztratív Ügyek Fellebbviteli Bíróságához, de sikertelenül. Az ügy az angolszász jogrend szerint nyilvános, csak éppen a szaftos részeket hagyták ki belőle:

http://www.austlii.edu.au/au/cases/cth/aat/2013/146.html

Az érdekes részekről két helyről is tudok: amikor az egész cirkusz kezdődött, akkor az ügynöki kamara belső fórumán Szulejmán elpanaszolta, hogy micsoda igazságtalanság érte. De mindjárt az elején, amikor még semmi vizsgálat nem indult, csak egy emilt kapott a hivataltól. A fellebbezés sikertelenségéről és apró részleteiről egy kollégám mesélt, aki a védője volt. Ebből kiderült, hogy Szulejmán nem is igazán a pornóval bukott meg, hanem azzal, hogy az ügyfeleket kitanította, hogy mit hazudjanak a bíróságnak, akik aztán a keresztkérdésekbe jól belezavarodtak.

Az egész ügy 2013-ban lezárult, de a napokban hír jött egy másikról.

http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/migration-agent-banned-after-coaching-client-to-be-gay-at-home-of-mardi-gras/story-fni0cx12-1227096676149?nk=0e2dfb34ba3d33ebf618185e7724e2fb

Issam Sam Issa, libanoni keresztény származású ügyvéd és bevándorlási ügynök állítólag kitanította az ügyfeleit arra, hogyan legyenek melegek. Elvitte őket Sydney meleg környékére helyszíni tanulmányútra.
No, nem ezen bukott meg, hanem a statisztikán: gyors egymásutánban vagy 50 meleg-üldözésre hivatkozó menedék-kérelmet adott be és egy hivatalnok összeadta a dolgot. Ez még csak-csak, hiszen ahol van mondjuk 1 eset, ott lehet akár 50 is, de az ügyiratok kivág-beilleszt módszerrel készültek, nyilvánvalóan mesterséges konstrukciók, állítja a hivatal.

Érdekes módon ez az ügynök is a szakmai nyilvánosság elé tárta  a dolgot. Vissza akar vágni a hivatalnak. Az egész ügyiratot, váddal, ellen váddal, érdekes részletekkel, amik az ügyfelek neveit is tartalmazta, közzétette az egyik szakmai lapban. A kényes részleteket hamarosan eltávolították, a maradékból az arra tévedő olvasó nem is igen értheti, hogy miről  is szól  ez az egész és mire megy ki a játék.

Rengeteg hasonló ügy létezhet, de csak ezek buknak le, akik valamilyen módon felhívják magukra a hivatal figyelmét: pornóképeket adnak be bizonyítéknak vagy sorozatban gyártják a szó szerint azonos beadványokat. Akik beérik néhány üggyel évente és azokat is jól személyre szabják, nyugodtak lehetnek, nem figyel rájuk senki.
Ah, és persze szép pénz is van a dologban, egy-egy ügyért a libanoni ügynök valami 25 ezer dollárt kért.

Erről jut eszembe: meleg párkapcsolatra hivatkozva is lehet partner-vízumot kérni. Mi több, bizonyos bevándorlás-jogi finomságok miatt egy ilyen kapcsolat kipapírozása egy kicsit egyszerűbb, mint egy házasságé. Néha azon a kis különbségen múlik.

Standard