Évek? Évtizedek!

A közelmúltban visszaállították a korábban megszüntetett családi vízumokat. Igen, de a várakozási időről még nem volt szó. A Bevándorlási Hivatal honlapjáról idézek:

The Australian Government has reduced the number of places available under the Other Family category from 585 in the 2013-14 financial year to 500 in the 2014-15 financial year.

Most of the 500 Other Family visa places will be allocated to the Carer visa category with fewer places allocated to the Remaining Relative and Aged Dependent Relative visa categories.

Az Egyéb Családi vízumok kategóriájában az évi keretszám csak 500 fő. Tavaly sem volt sokkal több: 585 fő. A túlnyomó többségét a gondozó, a maradékot pedig az utolsónak maradt rokon és az időskorú eltartott rokon vízumokra szánják. Az eredmény az, hogy akik 2014-ben adják be a kérvényt, azok 56 éves várakozási időre számíthatnak. 56 év!

Az idős szülőknek csak 30 évet kell várniuk a vízumra. Ez tehát csak kifejezetten fiatalos nagymamáknak jó.

A gondozó vízumokra 4,5 évet kell várni. Addig ki gondozza a gondozandót?

Az Ausztrálián belül beadott vízumkérelmeknek több értelme van, mert ha minden összeáll, akkor áthidaló vízumon maradhat a rokon, ami nem a legjobb megoldás, de mégis csak megoldás.

Házastársi vízumok

A kollégáim arról számolnak be, hogy a külföldön beadott házastársi vízumok várakozási ideje is megnövekedett. Korábban egy év alatt volt a sor hossza, de mostanában a másfél éves várakozási idő sem ritka.

 

 

Standard