Szerelempontozás

Waratah

Waratah

Az régóta köztudott, hogy a Bevándorlási Hivatal nem minden házassági ügyet néz jó szemmel. A rövid ismeretség vagy a bonyolult vízumkérelem-história mindig is komoly hátrányt jelentett. Az ilyen jelentkezőket jó alaposan lenyomozták.

Most derült ki, hogy a hivatal egy titkos pontrendszert alkalmaz a partner-vízum kérelmek elbírálására. Az Információ Szabadságáról (Freedom of Information) szóló törvény lehetővé teszi, hogy egy-egy ügy hivatali anyagát kikérjük. Bírósági fellebbezésnél ennek igen nagy szerepe van, mert a vízumpályázó gyakran nem tudja, hogy mi is játszódott le a háttérben, milyen szempontok alapján utasították vissza a kérelmét.

Egy jó kollégám ilyen fellebbezési ügyön dolgozott, kikérte hát a hivataltól a dossziét és mit talált benne: egy mindeddig ismeretlen pontozási rendszer leírását.

 Nézzük, mennyit is ér a szívszerelmed? Egy vagy több fekete pontot kaphatsz a bonyolult bevándorlási előéletedért, a nagy korkülönbségért vagy az internetes ismeretségért, de van mínusz fekete  is: a közös gyerekért. Ha eléred a 9 pontot, akkor nagy kockázatúnak számít majd az ügyed, ami aztán szigorúbb vizsgálatot és elhúzódó ügymenetet jelent. Vannak olyan tételek a táblázatban, amik minden további összeadás-kivonás nélkül nagy kockázatot jelentenek: ha feljelentett valaki és ha jegyes vízummal érkeztél, de nem házasodtál össze a szponzorral.

Standard