Hameln

A legenda szerint 1284-ben a patkányoktól hemzsegő Hameln szász városkába egy köpenyeges férfi érkezett, aki pénzért elvállalta, hogy megszabadítja a települést a patkányoktól. Bár bűvös sípjával egy közeli folyóba csalogatta az állatokat, a kialkudott bér kifizetését megtagadták tőle. Az idegen  később visszatért, és bűvös sípjával ezúttal 130 gyereket csalt magával, akik soha nem tértek vissza.

Történészek már korábban sejtették, hogy a legendának valós alapja van, de a bizonyítékok hiányoztak. Ezeket cseh kutatóknak sikerült megtalálniuk. “Kutatások és levéltári források azt bizonyítják, hogy a krónikában emlegetett 130 gyermeket a dél-morvaországi Vyskov környékére vitte a furulyás” – mondta a lapnak Katerina Sevcíková, Podomí polgármestere. Podomí egy Vyskov melletti település Brünntől (Brno) mintegy 35 kilométerre észak-keletre. Az alsó-szászországi Hameln és Podomí közötti valószínűsíthető kapcsolatra Podomí múltjának kutatása közben jött rá Ervín Cerny helytörténész.

Cerny figyelmét felkeltette Wolfgang Wann német történész egyik munkája, amelyben azt állítja, hogy Vyskov környékére a 13. században szászokat telepítettek le, mégpedig Bruno korabeli olmützi püspök rendeletére. A püspök maga is szász származású volt, a Hameln városától mintegy 15 kilométerre lévő kis településen született. Valószínűnek tűnt tehát, hogy a püspök szülőföldjéről hozatott telepeseket Dél-Morvaországba.

Dása Zauharová, a Podomí múltját kutató egyesület tagja szerint ezt támasztja alá az a tény, hogy a régióban, Vyskov környékén is létezett valamikor egy Hamlíkov, tehát Kis Hameln nevű település. Podomí múltjának kutatásakor Cerny egy olyan forrásra talált, amely Hamlíkov nevű települést emleget a falu közelében. A feltételezett helyen ásatásokat folytattak és valóban épületmaradványokra bukkantak. A huszita időkben ugyanis Hamlíkov leégett és egy 1596-os dokumentum szerint a település végleg elpusztult.

Bevándorlási ügynök lehetett

Cseh kutatók ennek alapján valószínűsítik, hogy a rejtélyes furulyás a püspök megbízásából telepeseket toborzott. Ezektől a telepesektől kapta nevét Hamlíkov, vagyis Kis Hameln.

Valamikor a 60-as években volt egy bátor zenész, aki újra-komponálta azt a varázslatos dallamot, amivel az egykori  tarka ruhás sípos  (angolul: Pied Piper) elcsábította a fiatalokat. Ez az:

http://www.youtube.com/watch?v=qS-7EPDR-PY

So step in line

Hey, come on, Babe
Follow me, I’m the Pied Piper
Follow me, I’m the Pied Piper
And I’ll show you where it’s at

 

http://mult-kor.hu/20140701_megfejtettek_a_hamelni_patkanyfogo_legenda_rejtelyet

Standard