Könyvelők leszázalékolása

Téli reggel a farmon.

Téli reggel a farmon.

A 2014. július 1-én kezdődő pénzügyi évben  43 990 bevándorló-vízumot adnak majd ki szakképzettségi alapon. A szakma-listán (SOL) lévő egyes foglalkozások keretszámai megegyeznek az adott foglalkozásban dolgozók létszámának  6%-ával.

A jelenlegi válogatási rendszer, ami valójában az új-zélandi utánzata, lehetővé teszi, hogy ezeket a keretszámokat finoman szabályozzák. A Munkaügyi Minisztérium ahhoz szokott, hogy vagy nincs létszámkorlát egyáltalán, vagy pedig teljes a zárlat, vagyis egy-egy foglalkozás nem is szerepel a listán, tehát csak munkáltatói szponzorral, esetleg még úgy sem, alkalmas bevándorlási célra. Ezért is követelte a bevándorlási minisztertől, hogy a könyvelőket vegyék le a listáról, mert mást nem követelhetett, az ugyanis nem vette észre, hogy megváltozott a rendszer. Honnan is vették volna észre, elvégre szövetségi hivatalnokok, akik csak a köldöküket nézik.
A Munkahely- és Termelékenységi Hivatal (AWPA) szerint nem szabad levenni a könyvelőket a listáról, mert csak a Munkaügyi Minisztérium beadványa javasolta, hogy vegyék le, az pedig csak 1 a kapott 7 javaslatból.

A rendszer Cash szenátor, helyettes bevándorlási miniszter kezében jól működik, mert pontosan azt tette, amit a politikusnak tenni kell: az arany középutat választotta és a könyvelők keretszámát 3%-ban állapította meg.

Ugyanakkor a fogorvosok bevándorlási keretszámát meghagyta 6%-nál, mert úgy néz ki, hogy van bőven munka számukra. Az elmúlt 5 évben 41%-os növekedés volt és a következő öt évben is 20%-os növekedés várható. Ugyanakkor az ausztrál végzősök száma csökkent.

http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/policy/bid-to-keep-out-dentists-fails-in-visa-shakeup/story-fn59noo3-1226953823161#

Standard