Ki tudja merre jársz

A Bevándorlási Hivatal minden határátlépést nyilvántart. Nem csak a külföldiekét, az ausztrálokét is. Ki- és beszkennelik az útleveledet, mikor átléped a határt. Ez az adat azonnal megy a hivatal adatbázisába. Tudják, hogy bent vagy-e az országban vagy nem.

Ezekhez az adatokhoz (Movement Records) mások is hozzáférhetnek, nem csak a bevándorlásiak. A Bevándorlási Szabályzat határozza meg, hogy kik. Nos, ezek:

http://www.comlaw.gov.au/Details/F2013L01896

Nem egyszer találkozom azzal a magyar viszonyokon alapuló hozzáállással, hogy azt hiszik, ki- és bejelentkezéssel valótlan lakó- vagy munkahelyet lehet csinálni. Pl.: – Be vagyok még mindig jelentve a budapesti munkahelyemen, fizetetlen szabin vagyok két éve. Ezt el lehet számolni munkaviszonynak? – kérdezi valaki, aki két éve itt tanul Ausztráliában, mint nemzetközi diák.

Természetesen a Bevándorlási Hivatal tudja, hogy itt vagy, tehát nem dolgozhatsz a magyarországi munkahelyeden. Az, hogy van valami halvány kapcsolatod velük, nem jelent semmit. A szakmai gyakorlat elszámolásánál biztosan nem.

Standard