Feltűnés nélkül

Július 1-én annyi minden fontos dolog változott, hogy erre az apró szabályváltozásra nem sokan figyeltek fel. Idézem a Bevándorlási Hivatal honlapján lévő tájékoztatót:

If you are in Australia when you lodge your partner visa application your Partner (Temporary) (subclass 820) visa should be lodged by post or courier at one of the following four centres depending on the state or territory you live in.

A lényeg nem az, amit a szöveg hangsúlyoz. Nem az változott igazán, hogy az egyes ausztrál államokban élőknek melyik irodában is kell beadni a partner-vízumra a pályázatot, bár a szöveg ezt hangsúlyozza ki, hanem az, hogy ezek után nem lehet személyesen beadni. Ezt bele se vették a szövegbe, hanem a szokásos ravasz módon kihagyták a korábban létező szabály egy részét. Vedd észre, hogy létezett egy korábbi szabály, ami most egy kicsit megváltozott!

Miért lényeges ez? Hát azért, mert a partner-vízumok esetében gyakran szorít az idő. Előfordult, hogy az utolsó napon kellett beadni a pályázatot. Nagyban növelte a biztonságot, ha személyesen tettük le a hivatali pultra. Visszajelzést  nem adtak, csak elvették és bedobták egy nagy zsákba.

Erre a lehetőségre nem lehet számítani többé. Idejében kell postára adni és olyan szolgáltatást kérni, amit nyomon lehet követni, pl. Express Post. Személyesen csak futár vagy postás viheti a hivatalba a pályázatot. Szükség esetére létezik a jobb futárszolgálatoknak aznapi kézbesítési szolgáltatása.

Vannak ilyen apró, de hatásos gonoszságai ennek a hivatalnak.

Standard