Pápua felé

Ausztrália ezentúl a csónakon érkező menedék-kérőt Pápua Új-Guineába irányítja. – jelentette be pénteken Kevin Rudd kormányfő.

Cserébe Canberra támogatni fogja Pápua Új-Guinea oktatási, egészségügyi és igazságügyi rendszerét. Ugyanakkor azt tervezik, hogy megkétszerezik a befogadott menekültek számát, de nem azokét, akiket az embercsempészek küldenek ide, hanem a menekült-táborokban lévőkét.

Január és május között 2500 – többnyire Indonéziából útnak induló – iráni kért menedéket, ötször annyi, mint 2012 azonos időszakában. Ausztrál kérésre Indonézia nem ad majd olyan könnyen vízumot az irániaknak.

Ausztrál területre az idén több mint 15 ezer menekült érkezett a tengeren keresztül, heves vitát gerjesztve a kormány menekültügyi politikájáról és a határvédelemről. Szeptemberben parlamenti választások lesznek, és a kormányzó Munkapárt számára sürgetővé vált a helyzet.

2001 óta körülbelül ezren haltak meg, miközben vacak halászhajókon megpróbálták elérni az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetet.

Az új menekültügyi politika keretében az ausztrál kormány kibővíti a Pápua Új-Guinea részét képező Manusz-szigeten található menekülttáborát, az eddigi kétszáz helyett háromezer férőhelyessé átalakítva azt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint tavaly Ausztrália 16 ezer menedékkérelmet regisztrált,  világszerte 469 ezer ilyen kérvényt nyújtottak be.

A konzervatív ellenzék vezetője, Tony Abbott egyetértett az intézkedéssel. A Zöldek viszont mélyen elítélték.

MTI – hvg

A Bevándorlási Hivatal statisztikája szerint a menedékjogot kapottak száma egyenletes. Ha túl sokan érkeznek csónakon, akkor a világ különféle részein lévő menekülttáborokból kevesebb igazi menekült jöhet. Ez után nem azok jönnek majd, akik meg tudták fizetni az embercsempész díját, hanem azok, akiket úgy kell ide szállítani repülővel, mert nincstelenül várnak a sorukra egy menekülttáborban.

statisztika

A bevándorlási miniszter máris azt tervezi, hogy megduplázza a befogadott menekültek számát. Tegnap ezt nyilatkozta az ABC rádiónak:

Also, I want to see a humanitarian program that – where we choose who’s coming with the United Nations, not self-selected by people smugglers. I also want to make sure that we can increase the number of refugees who we are helping. We’ve already gone from 13 to 20. This now contemplates a proposal where we’d be able to consider going through to 27,000 – more than double where we started.

Mi akarjuk kiválasztani a menekülteket, nem hagyjuk az embercsempészekre a feladatot. Évi 13 ezerről 20 ezerre emeltük a létszámkeretet, ezt akarjuk most tovább növelni 27 ezerre.

ABC

Standard