Vevo vagy nem vevo?

A vízummal rendelkező személy megnézheti a vízumába rakott korlátokat (conditions) a Bevándorlási Hivatal honlapján. A munkáltató is megnézheti, mielőtt felvenné munkára, csak az útlevélszámot és a születési időt kell tudni hozzá. A rendszer mindjárt ott kezdődik az első oldalon, úgy hívják, hogy VEVO.

A napokban hívott egy 457-esen lévő, hogy baj van, mert a feleségét nem fogják felvenni egy munkahelyre, pedig megfelelt volna az állásra. A személyzetis ugyanis felhívta a Bevándorlási Hivatalt és megkérdezte, hogy a 457-est felveheti-e munkára. Nem, ha nem a cég a szponzora. Egy 457-es csak a szponzornak dolgozhat.

Na de, a 457-es házastársa viszont szabadon dolgozhat. A bevándorlási tisztviselő ezt nem tudta vagy valamit félreértett. A házastársnak is 457-es vízuma van, de neki nincs ott benne a munkavállalást korlátozó kitétel. Ezt meg a személyzetis nem értette. Hiába küldték át neki a vízumot, abban semmi, de semmi nem mutatja azt, hogy az asszony szabadon dolgozhat. A hiányzó korlát lenne az egyetlen, ami mutatná, de ez természetesen csak a hozzáértőknek mutatja. Ha egyszer nincs  ott semmi, akkor a hozzá nem értő honnan a jó fenéből tudná, hogy ez azt jelenti, hogy szabad dolgozni?

Én is megnéztem a vízumot. Nincs ott a korlát. Megnéztem a VEVO-t is, mert biztos, ami biztos: ott sincs korlát. A VEVO egy picit többet mutat, mint a vízum. Ezt:

Conditions: NIL

Ezt úgy kell kiolvasni, hogy nincs korlát. De miféle korlát? Vagy miféle feltétel nincs? Miért is értené ezt meg egy vállalati személyzetis és miért adna munkát a jelentkezőnek? Hát nem sokkal könnyebb valaki másnak adni a munkát? Abban nincs semmi kockázat.

Szerencsére sikerült elintézni, hogy a személyzetis engem is felhívjon és én elmagyaráztam neki, hogy ezek a nem létező információk azt jelentik, hogy nyugodtan felveheti munkára a jelentkezőt. Elhitte. Valamiért meggyőzőbb voltam, mint a bevándorlási hivatalnok, ezért elhitte.

Tegnap kaptam a telefont, hogy megvan az állás.

Standard