Akadályok

Nem elég a több-szintű bürokrácia, a kenyerüket féltő régiek, de most még ez is: a biztosító sem engedi, hogy a szakmában dolgozz!

Most kaptam egy érdekes és tanulságos emilt:  X   magyarországi szakmája kozmetikus, ideiglenes lakosi vízuma van (475-ös), dolgozni szeretne, lehetőleg a szakmájában. Ausztrál végzettség nélkül nem akarják felvenni, hiába jó szakember. Ezt, hogy jó, a munkáltató könnyen megállapíthatja, de az ő véleménye nem elég. A kozmetikai szalon tele van drága gépekkel és értékes ügyfelekkel. Mindent be kell biztosítani. A biztosító pedig csak akkor hajlandó megkötni a szerződést, ha minden alkalmazottnak van ausztrál szakmája. Gonosz arcú külfölditől, pláne kelet-európaitól nem fogadnak el szakmai végzettséget és gyakorlatot igazoló papírt.

X kénytelen hát ausztrál végzettséget szerezni, ami biztosan nem lenne nehéz neki, hiszen ezt az egészet már egyszer jól megtanulta és még gyakorlatot is szerzett belőle. Most csak az a baj, hogy neki, mint  ideiglenes lakosnak teljes tandíjat kéne fizetni az iskolában és az már nem éri meg.

Ugyan úgy teljes adót fizet, mint az állandó lakosok, de ezért neki nem jár az ingyenes vagy kedvező árú oktatás. Több más dolog mellett ez sem jár.

A helyzet egy borzalom, de nézzük inkább az előnyös vonásait: erre az ideiglenes lakosi vízumra és ennek az újabb változatára nem szívesen jelentkeznek az 1. világból, mert ők nem hajlandók elfogadni a korlátokat. Szabad embereknek születtek és ragaszkodnak a szabadságjogaikhoz.

A 3. világból azért jelentkeznek kevesen, mert ehhez a vízumhoz vagyont is fel kell mutatni, olyan sokat, ami nekik már sok.  Maradnak hát a 2. világból pályázók. Így már jobb.

Standard