Jelentős változások

http://www.immi.gov.au/skilled/skilled-workers/permanent-employer-sponsored-visa-whats-new.htm

Hamarosan elkészítem a magyar nyelvű ismertetőt.

Perth először is szerintem időjárásban verhetetlen. Az elmúlt 6 hónapban egyszer sem kellett fűteni (éjszaka sem!), és egyszer sem fáztam :) Az ausztrál városok közül itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Emellett hosszú hónapok óta stabilan 30-34 fok körül van a nappali hőmérséklet (ill. mától 4 napig például 39-40 lesz, aztán visszaáll újra 30 körülre. Nem 19-re.) Mindez minimális páratartalom mellett, úgyhogy teljesen elviselhető; nincs “fóliasátor-feeling”. Nincs heteken át zuhogó eső, mint más városokban. Amióta itt vagyok, talán összesen ha 4-5 esős nap volt.. Inkább csak egy-egy gyors zuhé jön néha, aztán újra süt a nap.
Perth gyönyörű, mediterrán hangulatú, hatalmas nagy város, sok pálmával, frangipanival, csodaszép környékekkel, utcákkal, és – nagyrészt új – házakkal. A belváros is gyönyörű, a Swan folyóval együtt. Kings Park is mesés, meg onnan a kilátás is. Az óceánpart pedig egyszerűen lenyűgöző: semelyik más ausztrál városban nem láttam még ennyire gyönyörű, fehér homokos, türkizkék vizű strandokat. Többszáz km hosszan. A víz kristálytiszta, az év nagy részében fürödhető hőmérsékletű. Se krokodilok, se gyilkos medúzák, se mérgező óriásvarangyok. Csak néhány cápa jár erre néha :) A házak normális minőségűek, szinte mind téglaépítésű. Sok a mediterrán tetőcserép :) Az autópályák ingyenesek, az utak szélesek. Rengeteg parkoló is ingyenes, közvetlenül az óceánparton is. A tömegközlekedési eszközök, megállók szépek, tiszták. Sok a köztéri kuka, a parkokban is mindenhol van egy-kettő; kutyásoknak mindig van több köteg zacskó is kitéve. Fantasztikus kutyás/lovas partszakasz is van, plázányi ingyenes parkolóval.

Hátránya így hirtelen:
– Homokos talaj, ill. a kevés eső miatt kevesebb zöld (a közparkok kivételével)
– Drága a rent és nehezebb is bérelni az erős túlkereslet miatt
– Nincs Aldi :)
– A jobb idő nem csak cuki kis gekkókat, hanem sajna több csótányt is jelent. Melbourne-ben 3 év alatt összesen 1 db (!) csótányt láttam, azt is csak a kertben. Itt akár naponta többel is össze lehet futni.

Az izoláltságot nem tartom hátránynak, mert egyrészt rengeteg gyönyörű látnivaló van végig a nyugati parton, másrészt repülővel ugyanúgy el lehet jutni bármikor bárhová. A többi város hiába van közelebb egymáshoz, egy autós átruccanáshoz azért azok is messze vannak egymástól, inkább repül az ember. Innen is ki lehet fogni olcsó jegyeket a keleti partra. Hong Kong meg Szingapúr pedig még közelebb is vannak ide :)

Standard