Cimke vagy nem cimke?

 

Állandó lakosi vízum

Az ausztrál vízum a Bevándorlási Hivatal adatbázisában tárolt elektronikus információ. A Hivatal szerint éppen elég, ha ott van, nem feltétlenül szükséges az, hogy a te útleveledben is legyen valami nyoma. Mostanában egyre gyakoribb, hogy fontos, nagy vízumok – mint az állandó lakosi vízum – esetében is azt mondja a Hivatal, hogy szükségtelen a vízumcímke beragasztása, a légitársaságok úgyis tudnak arról, hogy van vízumod, hiszen megnézhetik a számítógépes rendszerükön keresztül.
Ez a rendszer sajnos nem mindig működik. A gépre várva, egy nemzetközi reptéren, időszűkében lévő utasokkal szokott megesni a baj. Legutóbb pl. egy libanoni család került nehéz helyzetbe, mert a gyereket nem akarták felengedni a gépre. Az ő adatait nem jól tárolta az adatbázis és a légitársaság úgy látta, hogy neki nincs vízuma.

Ragaszkodj hozzá, hogy a vízumod kinyomtatva az útlevélbe is bekerüljön.

 

Zára, Nyugat-Ausztrália 2011

Csak mondom, hátha valakinek hasznos lehet: nemrég barátnőm angol jogsiját szerettük volna becserélni helyire, és miután végre sorra kerültünk, az ügyintéző sajnálkozva küldött el minket, mivel a lánynak nem volt a vízuma beragasztva az útlevelébe, csak egy A4-es kinyomtatott papírkája volt róla. Kaptunk egy írásos tájékoztatót is, miszerint 2011. szeptember 5-től elektronikus vízumot már NEM fogadnak el és javasolta, hogy a követségen ragasztassuk be a vízumot, ha jogsit szeretnénk… (ugyanez igaz ránk is, az államközi jogsiátváltásra, de nekünk szerencsére az útlevelünkben van a vízum…) Azt nem tudom, más államokban volt-e ilyen változás.

Standard