Döntésre kész pályázatok – 2. rész

Korábban írtuk:

Az ügynöki kamara queenslandi elnöke elérte a brisbane-i hivatalnál, hogy legyen egy speciális, gyorsított eljárás, ha a pályázat garantáltan döntésre kész állapotban van (Decision Ready) és egy regisztrált bevándorlási ügynök erről egy külön nyilatkozatot is eljuttat egy erre a célra nyitott emil-címre. Úgy látszik, hogy a dolog működik, mert most kaptam egy levelet az ügynöki regisztrálási hatóságtól, amiben felhívják a figyelmemet arra, hogy van ez a lehetőség. Nyilván nem csak én kaptam ilyen levelet, hanem az összes többi ügynök is. A lehetőség eddig is megvolt és sokan tudtak is róla, de úgy látszik, hogy a hivatal azt akarja, minden ügynök tudjon róla, az is, aki nem figyelt volna oda a korábbi jelzésekre.

Jelenleg csak a következő vízumalosztályok számára létezik az eljárás:

  • 487
  • 485
  • 885
  • 886
  • 887

Ebben a gyorsított eljárásban csak regisztrált bevándorlási ügynök adhat be pályázatot.

Vannak olyan pályázatok bent, amiket nem ügynök készített elő, de a pályázó szeretné, ha legalább utólag átvenné egy ügynök és döntésre kész pályázattá alakítaná, mert akkor gyorsabb lehet az elbírálás. A szokásos évekig tartó várakozás lerövidülhet néhány hétre vagy néhány napra.

Ügynöki körökben máris felvetődött a kérdés: Át lehet-e venni egy olyan pályázatot, amelyet másvalaki, pl. a pályázó vagy egy másik ügynök készített elő? A válasz: igen.

Lehet-e döntésre kész nyilatkozatot tenni egy így átvett pályázatról? A válasz: nem. A döntésre kész nyilatkozatot csak olyan ügynök írhatja alá, aki saját maga készítette elő a pályázatot. Utólag ugyanis nem lehet elég alaposan ellenőrizni a benyújtott dokumentumokat. A Bevándorlási Hivatal internetes rendszere egyirányú. A feltöltött anyagok listáját lehet ugyan látni, de a tartalmukat nem. Letöltés nem lehetséges. Javítani, vagy kiegészíteni nem lehet semmit, pótolni csak ritkán.

Standard