Hol ártottál te Ausztráliának?

Újabban minden ügyfelemtől kérik a 80-as űrlap kitöltését. Ez nem a Bevándorlási Hivatal céljait szolgálja, hanem egy másik hivatalét. Hivatalosan nem mondják ki, de mindenki tudja, hogy a nemzetbiztonságiaknak megy. A legtöbb kérdés már előfordult a szokásos bevándorlási űrlapokon.
Hosszú távú ajánlásom, hogy aki egyszer – mondjuk a tanulmányai befejeztével és néhány év szakmai gyakorlat letétele után – mégis úgy gondolja, hogy Ausztráliába jön, az már most szedje össze hozzá a pontos adatokat.

Néhány tétel, ami nem szokott menni a vizsgán:

– a korábbi (lejárt, bevont, elveszett) útlevél adatai
– minden külföldi utad, dátumokkal
– minden ausztráliai látogatásod. Vigyázz, ezekről a bevándorlási hivatal automatikusan tud. Ha te rossz adatokat adsz meg, akkor ellentmondásba kerülsz.
– az ausztrál vízumod, beleértve a vízumszámot is, ami turista-vízumnak ugye nincs is. (Más űrlapokon az összes eddigi ausztrál vízum számát, az országba be- és kilépés pontos dátumát is megkérdezik.)
– az apád és az anyád születési helye (szégyen, nem szégyen, de én sem tudtam)
– minden iskolád (ez még hagyján, erre szoktak is emlékezni)
– az összes munkahelyed (ez már bajos)
– az összes eddigi lakóhelyed {Ez az Abszurdisztánban élők legnagyobb baja. Mindig a Hamis Lakcímeket Nyilvántartó Hivatalnál bejelentett lakcímeket írják be, pedig a valódi lakóhelyek kellenének. Ez még hagyján, de meg is mondják a Bevándorlási Hivatalnak, hogy ez Abszurdisztánban így megy, hogy ott is hazudnak, ahol nem kellene. Ezzel alapozzák meg a szavahihetőségüket.}

Az űrlap innen letölthető:
http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/80.pdf

Tavaly a magyarországi jelentkezőknek még nem kellett a 80-as űrlapon számot adni a tetteikről, csak abban az esetben, ha voltak katonák. Néhány hónapja mindenkitől megkövetelik a kitöltést. Júliusban még ilyen felszólítás jött vele:

All persons over age of 16 years must also complete and immediately return a Form 80 Personal Particulars for Character Checking. Note that Malaysian citizens born before 1978 must provide old and new Identity Card numbers at Q10 of the form.

Ezek szerint a malájziai polgárok személyi igazolványára különösen odafigyelnek. A magyarokéra viszont nem, mert gyakran nem volt kéznél a magyar személyi, ezért nem is írtuk be az űrlapra a számát, mégse kérték a hiány pótlását soha. Vagy nem tudnak a magyar személyi létéről – amit kétlek – vagy nem érdekli őket.
Egy aug. 18-án kapott szabványos emilben már fel is hívják a delikvensek figyelmét arra, hogy mit kell töredelmesen bevallani.

All applicants aged 16 years or over are required to complete and immediately return the attached Form 80 – Personal Particulars for Character Assessment. Please ensure that all sections are completed in full, including:
– Full details of all family members, which includes dates and places of birth, citizenships, and current country of residence;
– Details of your intended residential address (as a minimum, you must nominate a city and State/Territory).
– Details of your intended arrival date in Australia, should your application be successful. If unknown, please specify “unknown”.
– Full details of your education and employment history. Please note that every month of every year since leaving high school must be accounted for. Any periods of unemployment must be declared as such, and if your graduation was affected by a “session jam” you must declare all activity during the period from the completion of your studies and your examination. Please note that “N/A” is not a valid response to any question in this form. Failure to complete all sections in full and to account for all time periods will result in processing delays and requests for further information.


Most meg az derül ki, hogy a bangladesiekre is jól odafigyelnek. A session jam kifejezés a Wikipédia szerint ugyanis onnan származik. Eddig tehát két igazhitű ország. De akkor Magyarországot miért keverik be a dologba? Nincs nékik Canberrában egy vallási világtérképük? Londonisztán és Párizsisztán utcajegyzéke? Biztosan csak nem akarnak diszkriminálni. Még valami magyar feljelentené őket, hogy kihagyták a legjobb részből.

Ez a 80-as űrlap azért is érdekes, mert a kitöltési útmutató a Bevándorlási Szabályzatban nincs meg. Titkos, na. Minden, amit megtudunk, az ilyen hiánypótlásra felszólító emilekből származik.
Van azért jó dolog is ezekben a 80-asokban. A session jam kifejezést talán soha nem tanultam volna meg, ha nem olvasom el gondosan a felszólítást.

http://en.wikipedia.org/wiki/Session_Jam

Standard