Már megint szigorítás

Az RSMS egy munkáltató szponzorálta állandó lakosi vízum. Távoli régióban működő cégek számára találták ki. Az RSMS-hez rendesen elég volt egy Ausztráliában szerzett Cert. III minősítés.

A Bevándorlási Hivatal újabban nem elégszik meg ezzel. A melbourne-i központ egy szakács szponzorálási pályázatra, ami éppen olyan volt, mint az azt megelőző sok-sok pályázat, egy nyugtalanító választ küldött. A levél tartalmából idézek, de nem szó szerinti fordításban:

A TRA “szakma-elismerési” levél világosan közli, hogy ez nem szakmai minősítés (qualification), de még csak nem is a szaktudás és a gyakorlat formális elismerése.

Minden egyes pályázatot egyedinek tekintünk és e szerint hozunk döntést.

A hiányszakmák listáját február 8-án megszüntették. Ez után az RSMS szponzorálásokat is szigorúbban vesszük. Most már a szakács nem számít hiányszakmának.

A munkáltató bizonyítsa be, hogy ez a pozíció kivételes. Az RSMS követelménye az, hogy a vízumpályázónak legalább ausztrál diploma szintű vagy azzal egyenértékű végzettsége legyen. A szponzor azt is magyarázza meg, hogy miféle állás az, ahol egy szakácsnak diploma szintű képzettségre lenne szüksége.

Az ausztrál diploma egy éves tanulással megszerezhető. A Cert. III-at eddig határozottan többre értékelték, mint a diplomát. A dolgok váratlanul megfordultak. A hivatalnok leveléből világos, hogy most már a diploma ér többet. Ez még nem elég. Sok szakácsnak van diplomája is. Valahogy azt is ignorálni kell. Erre azt követeli, hogy a munka is diplomás legyen. A szakácsi munkakör nem diplomához kötött, hanem szakmunkás-bizonyítványhoz.

Standard