Berenguel

Berenguel külföldi diákként tanult Ausztráliában és állandó lakosi vízumra pályázott. 4 hónappal a diákvízum lejárta előtt 2008. február 26-án jelentkezett IELTS angol-nyelvvizsgára.
A legközelebbi teszt május 10-én volt. Ez még egy hónappal a diákvízum lejárta előtti dátum, tehát jó. A diák nem várta meg a tesztet, hanem már április 21-én beadta az állandó lakosi kérelmét.
A vizsgán szép eredménnyel szerepelt és az eredményt utólag csatolta a pályázathoz.

A Bevándorlási Hivatal visszautasította az állandó lakosi pályázatát, mert a teszt eredménye nem volt meg a pályázat beadása idején. A Hivatal szerint annak meg kell lenni, mert a Bevándorlási Szabályzatban ez a követelmény fehéren-feketén le van írva. 

that the Minister be satisfied that the applicant has achieved a score of at least ‘vocational English’ in an International English Language Testing System (IELTS) test conducted ‘not more than 2 years before the day on which the application was lodged’.

A pályázó legalább szakmai szintű IELTS-vizsgát tett egy olyan teszten, ami nem több, mint két évvel a pályázat beadása előtt volt.

Berenguel fellebbezett. Egészen a legfelső bíróságig (High Court) jutott. A bíróság neki adott igazat. Ez neki jó, a Bevándorlási Hivatalnak meg egy nagy fejbecsapás.

A bírói döntés precedenst teremtett. Ezek után így kell értelmezni a szabályt, ahogy a bíróság tette.

A Bevándorlási Hivatal kénytelen-kelletlen közzétette a megváltozott értelmezést. A honlapján közli, hogy ezek után a bevándorlási pályázat benyújtása után készült IELTS-teszt eredményt is elfogadja a következő vízum-alosztályokra jelentkezéskor:

• Skilled – Independent (Residence) visa (subclass 885)
• Skilled – Sponsored (Residence) visa (subclass 886)
• Skilled – Independent (Migrant) visa (subclass 175)
• Skilled – Sponsored (Migrant) visa (subclass 176)
• Skilled – Provisional (Regional Sponsored) visa (subclass 475)
• Skilled – Provisional (Recognised Graduate) visa (subclass 476)
• Skilled – Provisional (Graduate) visa (subclass 485) (where the application was made on or after 27 October 2008).

De! A hivatal nem hagyja annyiban és visszacsap a bíróságnak, de mivel az ostora nem ér el odáig, hát az a pályázók hátán csattan. Előírja nekik, hogy a döntéshozatalig adják be a teszt eredményét.

Ebben meg mi rossz van, hiszen ez természetes követelmény?

Az a rossz van, hogy aki kész IELTS-eredmény nélkül merészelt pályázni, annak nagyon gyorsan eljön a sora. Mindössze 28 napja van és már döntenek is az ügyéről. Kellene az eredmény, hiszen itt van a döntéshozatal ideje! Ebbe még a bíróság se tud belekötni

Ha arra számítsz, hogy a pályázat benyújtása és a döntéshozatal között a mostanában szokásos 2-3 év várakozási idő lesz, akkor nagyot tévedsz. Csak a vízumkiadásra kell sokat várni, a vízum-visszautasításra nem. Az megy ám gyorsan.

Semmi nem változott a 2008. október 27. előtt beadott 485-ös vízumok esetén. Szintén nincs változás a 487-es vízumokra beadott pályázatoknál.

A Bevándorlási Hivatal elhalasztotta az új szabályok közzétételét. Majd valamikor májusban, mondják.

Standard