Javaslat

Megjelent az ügynöki kamara (MIA) javaslata a miniszter vitaindítójára. Ebből vettem ki néhány érdekesebb részletet:

— Az IELTS-nyelvvizsga eredményeit kombinálni kellene. Jelenleg egyetlen teszt alkalmával kell elérni a megkívánt szintet mind a 4 tárgyból.

— Az életkori határt a jelenlegi 45 évről 50-re kellene megemelni és az életkori sávokat háromra kellene leszűkíteni: 20-34, 35-44, 45-49.

— A szakmai gyakorlatért külön pontokat kellene adni. Nem csak a szűkebb értelemben vett szakterületen szerzett szakmai gyakorlatot kellene számításba venni.

— Azok a külföldi diákok, akiknek már van külföldi szakmájuk, mikor Ausztráliába jönnek tanulni, folytathassák a szakmai gyakorlatukat (már ha kapnak munkát) és elég legyen a heti 20 órányi munka, hogy ez a szakmai gyakorlat megmaradjon folyamatosnak.

— A bevándorló házastársának a képzettsége-gyakorlata-nyelvtudása jelentős érték. Jelenleg csak 5 pont jár érte. Ezt meg kellene négyszerezni.

— A közösségi nyelvért járó pontra szükség van, mint hogy Ausztráliának is szüksége van a többnyelvű munkavállalókra.

— Vagyoni viszonyokat nem szabad pontozni. A bevándorlónak legyen elég tartaléka arra, hogy megteremtse az ausztráliai élete alapjait, de ettől többet követelni értelmetlen.

Standard