Inside

http://inside.org.au/skilled-migration-gets-a-makeover/
Ez a cikk nagyon jól összefoglalja a bevándorlási helyzetet. Most azokat a részeket emelem ki, amikről korábban még nem írtam.

The changes confirm and entrench a shift from a “supply-driven” to a “demand-driven” migration program. In other words, rather than migrants volunteering themselves to be future residents of Australia, Senator Evans is building a system in which employers, including state and territory governments, select and sponsor the migrants that they think they will need.

A változások lényege, hogy a kínálat helyett a kereslet határozza meg a bevándorlási programot. Nem a bevándorlók, hanem a munkáltatók és az állami kormányok döntik majd el, hogy kire is van szükség.

The minister was convinced that the MODL had been compromised. He and his department saw it less as an evidence-based evaluation of skills shortages in the economy than as an expression of successful lobbying efforts by businesses to advance their own interests. Evidence for this view can be seen in the way the MODL has expanded from fewer than thirty occupations in 2004 to more than a hundred in 2009.

A miniszter szerint a Hiányszakmák Listája (MODL) a különféle lobbi-csoportok hatása alá került. A nagyvállalatok sikeres erőfeszítései oda vezettek, hogy a lista nagyon kibővült. 30-ról 100 fölé nőtt 5 év alatt.

This week’s changes will not get the queue moving again, though they may have stopped it from growing even longer.

A február 8-i változások nem mozdítják meg a leállt sort, de úgy néz ki, hogy legalább a további megnyúlást meggátolják.

Onshore migrants have been told to expect a wait of at least two years before a decision is made in their case, unless they can find an employer who will sponsor them. Students who apply for permanent residency without a sponsor will go to the back of the queue.

A már Ausztráliában tartózkodó jelentkezők (on-shore) még legalább 2 évet várhatnak a döntésre, hacsak nem találnak egy munkáltatót, aki hajlandó szponzorálni őket. Azok a diákok, akik szponzor nélkül pályáznak, mehetnek mindig vissza a sor végére.

Secondly, while they wait, there could be further changes that will knock applicants out of the queue altogether

Amig a sor végén várnak, további változások is jöhetnek, amik ejtik őket a sorból.

the government can find ways to shift goalposts retrospectively when it really needs or wants to.

Akár visszamenőleges hatályú változásokat is bevezethet a kormány, ha úgy találja szükségesnek vagy kívánatosnak.

The minister has also flagged the creation of a pool of potential immigrants who will submit their qualifications and experience for consideration without making a formal visa application or paying the associated high fees. Employers and states and territories will be able to trawl through this pool to find people with occupations and skills to meet their workforce needs. They can then sponsor them through the visa process.

Lehet, hogy újra létrehozzák az előzetes jelentkezés intézményét. Ez azt jelenti, hogy formális és költséges vízum-pályázat nélkül is fel lehet iratkozni egy listára, amit a munkáltatók vagy az egyes állami bevándorlási szervek átfésülhetnek és kiválogathatják a szponzorálásra érdemeseket.

Standard