A miniszter elvágta a szálat

Azok, akik Ausztráliában szereztek szakmát, egészen a mai napig biztosak lehettek abban, hogy maradhatnak. Végzés után a diákvízumról ideiglenes lakosi vízumra (485-ös) jelentkezhettek és azzal szabadon dolgozhattak. Másfél évük volt arra, hogy a számukra létrehozott 885-ös vagy 886-os alosztályú állandó lakosi vízumra pályázzanak. Nagyon szerencsétlennek kellett ahhoz lenni, hogy ezeket a lépcsőfokokat ne tudják végigjárni.

A miniszter ma elvágta a szálat. A 485-ös után nem jön többé könnyen megléphető vízum. Csak az tud maradni, aki jó munkát talál egy jó munkáltatónál, aki majd szponzorálja. Ez egy nagyon nehéz ügy, talán a végzősök néhány százalékának lenne esélye a sikerre.

A változások nem vonatkoznak azokra, akik már jelentkeztek 485-ösre, de nagyon is vonatkoznak azokra, akik most még diákok vagy diákok szeretnének lenni.
Ausztráliában egy egész iparág épült a diákok biztos vízumszerzésére. Ez az ipar most omlik össze, de a mai naptól az omlás felgyorsul. Az iskolák nagy része utánpótlás híján hamarosan bezár majd.

Standard