A bevándorlási miniszter

Chris Evans: That’s right, Peter, but we’ve also made it clear that we’re reviewing the MODL –

Peter Mares: This is the Migration Occupation on Demand List, which lists things like cooks and hairdressers on which you get points to pass the migration test to come to Australia.

Chris Evans: That’s right. So what we’ve announced is that we’re reviewing that methodology. There’s some discussion governments out, people are responding to those, and government will make a decision in the next couple of months about how we might restructure that, and that will obviously have an impact, because again, I don’t think the system has been serving us well. If you look at the numbers of people who’ve come in to the country under the Skilled Migration program in recent years, we had an over-representation of accountants, hairdressers and cooks. And I think that’s just an irrational outcome driven by the education links, and I’ve made it very clear I think the link between education and migration has been far too strong, and that there ought to be more consideration of broader national interest.

Peter Mares: So do you agree with Kelvin Thompson, your backbench colleague who said on this program he thinks that link should be removed, in fact we shouldn’t offer migration as a carrot to attract international students to Australia?

Chris Evans: Look I think we’ve got to get the balance better adjusted. What we’ve got to balance is that we want international students to come and study here, and we want to have some of them stay and become permanent residents, because we need their skills. What we don’t want is a situation where people taking courses in Australia drives our migration program. And at the moment, Kelvin’s right to point out that the balance is wrong, and I’ve been talking about this for some time, and we’re looking to make adjustments. But I don’t think his solution is the answer; I think getting the balance better is the solution.

Egy gyors gépi fordítás:

Chris Evans: Így van, Peter, de mi már azt is egyértelművé tettük, hogy felülvizsgáljuk a hiányszakmák listáját (MODL)

Mares Péter: Ez a hiányszakmák listája (MODL), amely felsorolja azokat a szakmákat, mint pl. a szakácsok és a fodrászok, amiért elég pontot kaphatsz, hogy megfelelj a bevándorlási pontozáson.

Chris Evans: Így van. Tehát már bejelentettük, hogy felülvizsgáljuk magát a módszert. Van némi vita a kormányban, az emberek is reagálnak, és a kormány dönt a következő pár hónapban arról, hogyan lehet, hogy a szerkezetátalakítást, és nyilvánvalóan hatással, mert ismét nem hiszem, a rendszer óta szolgál számunkra is. Ha megnézzük a számokat, akik azért jöttek be az országba a képzett munkaerő migrációja program az elmúlt években, nekünk volt egy felülreprezentálását könyvelők, fodrászok és szakácsok. És azt hiszem, ez csak egy irracionális eredmény hajtóereje az oktatás közötti kapcsolatokat, pedig már egyértelművé tette, hogy azt hiszem, a kapcsolat az oktatás és a migráció volt túl erős, és hogy nem kellene nagyobb figyelmet fordítani a szélesebb körű nemzeti érdeket.

Peter Mares: Tehát Ön egyetért Kelvin Thompson, a backbench munkatársa, aki azt mondta ez a program azt hiszi, hogy a kapcsolatot meg kell szüntetni, sőt nem szabad kínál migráció mint sárgarépa vonzza a nemzetközi diákokat Ausztráliában?

Chris Evans: Nézd azt hiszem, kellene mennie a mérleg igazítani. Amire megvan az egyensúly az, hogy mi szeretnénk a nemzetközi diákokat, hogy jöjjön és itt tanulnak, és azt szeretnénk, hogy egy részük marad, és légy állandó lakosok, mert szükségünk van tudásukat. Mi nem akarunk egy olyan helyzet, amikor az emberek figyelembe tanfolyamok ausztrália meghajtók mi migrációs program. És abban a pillanatban, Kelvin azon jogát, hogy rámutatni, hogy a mérleg rossz, és én már beszél erről egy ideje, és mi keresünk, hogy a kiigazításokat. De én nem hiszem, a megoldás a válasz, azt hiszem, egyre jobb az egyenleg a megoldás.

http://www.abc.net.au/rn/nationalintere … transcript

Standard