Előjelzés

Ezeket az előjelzéseket Glenn Pereira bevándorlási ügynök közölte a Migration Help fórumon.  Glennről annyit kell tudnunk, hogy az előjelzései eddig kb. 80%-ban bejöttek.

457-es
A 457-es alosztályú ideiglenes munkavállalói vízumok jóváhagyási aránya 50% alá esett. A Bevándorlási Hivatal buzgón ellenőrzi a már kiadott vízumokat, azok tulajdonosait és a munkáltatóikat.
A választásokig már nem is várható változás a 457-esek ügyében, éppen elég volt az, ami már megtörtént, talán csak annyi, hogy a 457-esekhez is összeállítanak majd egy kritikus hiányszakmák listáját.

Külföldi vízumok
Az állami kézben lévő TAFE szakiskolák a Munkaügyi Minisztériummal kötött alvállalkozói szerződéssel a kezükben szakmai vizsgáztatásnak vetik majd alá a külföldi jelentkezőket.
(Ilyen vizsgáztatás már folyik néhány országban, de csak a szakmák egy szűk körében.) A Szakmaelismerő Hatóság (TRA) jelenlegi eljárását egy új váltja majd fel. Ezt már több mint egy éve bejelentették, de aztán elhalasztották.

A hiányszakmák listáját (MODL) jelentősen átszervezik. Ausztrália hosszú távú érdekeit veszik majd figyelembe, mert a rövid távú szakemberhiányt úgy sem lehet bevándorlással orvosolni, hiszen az ügyintézési idő olyan hosszú.
Glenn Pereira javaslata az, hogy legyen egy gyorsított eljárás azoknak az állandó lakosi vízumra jelentkezőknek, akik megfelelő ausztrál állásajánlattal rendelkeznek.

Ausztrálián belüli vízumok
Az egyetemeket és az állami szakiskolákat (TAFE) reklámozzák majd, nem a jelenlegi alacsony színvonalú magániskolákat.
A 2010 jan. 1-ig beadott pályázatokat a Hivatal megvárakoztatja, hogy előbb kivizsgálhassa a hamis munkáltatói ajánlóleveleket.
Azok a diákokat, akik olyan szakiskolában tanultak, amelyek később színvonal alattinak bizonyulnak, valószínűleg szakmai vizsgára küldik. Mindegy, hogy mikor végzett a diák.

Szakmai alkalmassági vizsga (JOB READY TEST)
Jan. 1-től. minden szakiskolai végzős ebbe a kategóriába esik majd. Új törvény, új sor. A 900 óra szakmai gyakorlati követelményt is eltörlik.

Oktatási ügynökök
A bevándorlási ügynökök regisztrálásához hasonló rendszert vezetnek majd be számukra.

Diákok
Aki hamis munkáltatói ajánlólevelet használt a pályázáshoz, azt rossz jellemnek minősítik majd, ami szinte biztosan azt jelenti, hogy nem kaphat többé ausztrál vízumot.

Standard