Csonkítás elől menekülők

Az ausztrál kormány szerdán benyújtott törvénymódosítási javaslata szerint menedékjogot kapnának az országban azok a bevándorló nők, akiket hazájukban becsületgyilkosság vagy az fenyeget, hogy nemi szervüket megcsonkítják.

Chris Evans bevándorlási miniszter elmondta, hogy az ilyen menedékkérők nem mindig felelnek meg az ENSZ menekültügyi egyezményében foglalt feltételeknek, mert nem feltétlenül üldözik őket valamely emberfajtához, valláshoz, nemzetiséghez, társadalmi csoporthoz való tartozásuk vagy politikai véleményük miatt. Ezért bővítenék azoknak a kritériumoknak a körét, amelyek alapján menedékjogot kaphatnak bevándorló nők.

Akkor beszélnek becsületgyilkosságról, amikor egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy szégyent hozott a családjára, emiatt megöl egy férfi rokona. A női nemi szerv megcsonkítása vagyis egy nő körülmetélése az, amikor nem egészségügyi okból, szándékosan megcsonkítják egy nő nemi szervét, vagy sérülést okoznak rajta. Ilyen csonkítást főleg afrikai országokban hajtanak végre.

MTI

Standard