A januári előjelzések egy része már bejött

– A hiányszakmák listájának (MODL) és a bevándorlásra alkalmas szakmák listájának (SOL) felülvizsgálata.

Nem pontosan ez történt. Egyelőre csak a kritikus hiányszakmák listáját (CSL) változtatták meg.

– Az Ausztrálián belül szakmát szerzettek számára egy szakmai vizsga bevezetése.

Még nem vezették be, de most már biztosra vehető, hogy bevezetik.

– További nyelv-vizsgáztatási lehetőségek. (Több brit vizsga-szisztéma is létezik, nem csak az IELTS, de a Bevándorlási Hivatal még nem fogadta el őket.)

Még nem történt meg.

– Az Ausztrálián belül szakmát szerzettektől az IELTS 6-os nyelvtudási szint megkövetelése.

Bejött. Január 1-től már 6-os kell nekik.

– Több pontot kapnak majd a magasabb szintű felsőfokú végzettséggel (Masters, PhD) rendelkezők. (A kanadai bevándorlási pontozás már ilyen.)

Még nem történt meg.

– További szektorokra is ki kell terjeszteni a professzionális év lehetőségét (Lásd pontozás.)

Még nem történt meg.

– A 457-es (munkáltató szponzorálta ideiglenes lakos) vízum reformja. A kötelező alapbér helyett a piaci bér megkövetelése és egy állandó lakosi vízumra pályázás lehetőségének a kidolgozása. A szponzorok felülvizsgálata.

Jó néhány reformot bevezettek már és még továbbiak is várhatók. Valójában szigorúbb intézkedéseket hoztak, mint amit az előjelzés mondott.

– Szakmai vizsga azoknak a pályázóknak, akik kockázatos országból jelentkeznek és nincs szakképzettségük, csak szakmai gyakorlatuk.

Még nem vezették be, de most már biztosra vehető, hogy bevezetik.

– – – – –

Nem szerepelt a jóslatban, hogy az egyes államok sokkal szigorúbb követelményeket támasztanak majd a szponzorálási kérelemmel hozzájuk fordulók felé, de sajnos ez történt.

Az esedékes ASCO-ANZCSO váltás komolyan felkavarja majd a dolgokat. A Bevándorlási Szabályzat néhány kulcsfontosságú paragrafusát és definícióját is felül kell vizsgálni, mert azok a régi szabvány meglétét feltételezték.

Félő, hogy minden szakma-elismerő szervezet másként fog reagálni a változásra és ezeket a különbségeket mind számításba kell majd vennünk.

Standard