ASCO – ANZSCO

2010 márciusától az elavult ASCO helyett az újabb ANZSCO (szabványos foglalkozás-osztályozás) lesz a bevándorlásra alkalmas foglalkozások listájának az alapja. Ez számunkra azt jelenti, hogy új SOL, MODL és egyéb listák születnek majd. A korábban beadott pályázatokra a változás nem vonatkozik, azokat a régi ASCO leírás alapján értékelik majd.

Az ANZSCO nem írja le olyan részletesen az egyes foglalkozásokat, mint az ASCO. Csak a csoport szinten van egy általánosabb leírás. Ez azt jelenti, hogy a Bevándorlási Hivatal számára nincs kéznél a szentírás. Bürokraták nem tudnak e nélkül dolgozni, tehát valamit ki kell nekik addig találni.

Természetesen a szakmai elismerést végző szervezeteknek, hatóságoknak, intézeteknek is alkalmazkodniuk kell az új rendhez. Úgy tűnik, hogy még nincs meg a szükséges összehangolás.

Jelenleg az ANZSCO első kiadása van forgalomban, de június vége felé megjelenik majd a második. Az ASCO összesen két kiadást ért meg. Mindkettő az Ausztrál Statisztikai Hivatal kiadványa.

A hír tegnap hangzott el egy canberrai konferencián, ahol a Bevándorlási Hivatal adott tájékoztatót a bevándorlási ügynökök részére.

Standard