Csalók

Van egy webszájt, ami egy bizonyos The Australia Institute of Immigration {Ausztrália Bevándorlási Intézet} vagy röviden AUSIOM, néven mutatkozik be, 580 dollárt kér egy vízumért, amit aztán nem szállít le. Figyelemre méltó, hogy a szájt neve könnyen összetéveszthető az ausztrál bevándorlási ügynöki kamara nevével (Migration Institute of Australia). Annyira könnyen, hogy ha meggulizzuk a nevet, akkor sorra jönnek elő a téves elnevezések. Vannak olyan kormányszervek vagy internetes szaknévsorok, amelyek a kamara nevét már eleve jól összezavarják.

Lásd a guglizás eredményét itt:

http://www.google.com.au/searc…earch&meta=&aq=f&oq=

Az ügynöki kamara a bevándorlási ügynökök saját érdekvédelmi szervezete. Az igazi címe ez:

http://mia.org.au

A fentebb említett AUSIOM-nak még sydney-i telefonszáma is van, bár az valójában egy bárki számára előfizethető válaszoló-szolgálatnál cseng ki. A telefonos azt sem tudja, hogy a cég valójában hol van. Úgy gondolja, hogy talán Izraelben, bár az AUSIOM szájt inkább Ciprust emlegeti, de ott sem ad meg konkrét címet. Ebből világosan következik, hogy egy harmadik helyen lehet, amit nem árul el egyelőre senkinek.
A szájt kinézete és szerkezete hasonlít több korábbi szájthoz, amelyik amerikai vízumokat kínált. Nincs kizárva, hogy ha szaglásznak utána, akkor megint nevet változtat és egy új linken bukkan fel valahol.

A Bevándorlási Hivatal a panaszkodóknak azt üzeni, hogy teljesen tehetetlen. Az AUSIOM külföldi székhelyű cég, vagyis az ausztrál törvények hatókörén kívül működik. Bottal ütheted a nyomát.

http://www.smh.com.au/travel/company-fl … -bm83.html

Egyáltalán, az sem biztos, hogy a cég be van jegyezve valahol és létezik egyáltalán székhelye. Bankszámlája van, mert a pénzt elfogad, az biztos. A szájt létére a sydney-i napilap most hívta fel az ausztrál nagyközönség figyelmét, de én már korábban is tudtam róla, mert a magyarországi vízumra jelentkezők gyakran hivatkoznak rá. B. Gábor pl. ezt írta:

Ők azt állítják magukról, hogy 119 €-ért kijuttatnak, amiben átverést érzek. Azt állítják, hogy állami cég és az ausztrál kormány támogatja őket

Nem állítják magukról azt, hogy állami cég. Pedig megtehetnék. Végül is, azt írhatnak, amit csak akarnak.

Standard