Túl nehéz

Április 13-án írtuk:

Április 14-től a 457-es vízumhoz jobb angoltudás kell, mint azelőtt. Az eddigi 4,5-es átlag helyett 5-ös átlag szükséges.
A nyelvtudási követelmény csak a szakmunkásokra és a séfekre vonatkozik (ASCO Major Groups 4-7). A felsőfokú végzettséget igénylő pályákon nem szükséges a nyelvtudás igazolása. A gyakorlatban ott van csak igazán kemény követelmény, mert azt a munkáltató írja elő, nem a Bevándorlási Szabályzat.

(A pontozásos vízumalosztályokban a szakmunkásoknak minden tárgyból legalább 5-ös kell. Ehhez képest a 457-es követelménye egy kicsit könnyebb. A pontozásos alosztályokban már a jelentkezés idején készen kell lenni a vizsgának, a 457-esnél ez csak a döntés idejére szükséges.)

A változás nagyon súlyosan érinti azokat, akik már itt vannak 457-esen. Ha lejár a vízumuk, akkor új 457-esre kell pályázniuk és ahhoz már fel kell mutatni a nyelvtudást.
Ha munkáltatót váltanak – amihez új vízum kell – és megmaradnak a jelenlegi vízum lejárati idején belül, akkor nem szükséges nyelvtudást igazolni. Ha viszont hosszabb időre kérik a vízumot, mint a jelenlegi vízum lejárati ideje, akkor szükséges.

Úgy tűnik, hogy a hivatal elvetette a sulykot. A szabály visszamenőleges alkalmazása túlzás volt. Aki visszalép a pályázástól és ezt meg is írja a hivatalnak, az kap egy levelet, amiben közlik, hogy a pályázat visszavonását nem hajtják egyelőre végre. Hamarosan kormány-szintű döntés várható az ügyben. A már bent lévő pályázatok sorsáról valószínűleg a régi nyelvi követelmények szerint döntenek majd. Az új pályázóknak természetesen már az új követelmények vannak érvényben.

Standard