A hátsó ajtón át Ausztráliába

Bob Birrell professzor, a melbourne-i Monash Egyetem népességkutató központjának vezéralakja újabb tanulmányt jelentetett meg a Népesség és Lakóhely c. szaklapban.
Birrell a korábbi liberális kormány idején mindenható szakvéleménynek számított és a javaslatait szinte az utolsó szóig szabályokba foglalta a Bevándorlási Hivatal. A jelenlegi munkapárti kormány nem ért vele mindig egyet, de a szaktekintélye nagyon sokat számít. A legutóbbi javaslatára a bevándorlási miniszter kénytelen volt részletes választ adni a sajtónak.

Birrell azt javasolja, hogy a szakács foglalkozást vegyék le a munkáltató szponzorálta szakmák listájáról, az ENSOL-ról.

2004 és 2008 között a szakács tanfolyamra beiratkozott külföldi diákok száma 1019-ről 8242-re emelkedett. A különféle szaktanfolyamokra beiratkozottak száma megháromszorozódott 2005 és 2008 között, 65 120 főről 173 432 főre.
A szakács-képzést nem szabályozzák kellőképpen. Az eredmény az, hogy viszonylag kevesen dolgoznak szakácsként a végzés után és a szakács-hiány csak nem szűnik.

Az egyes állami kormányok félnek, hogy elvesztik az oktatásból származó bevételt, ezért aztán a szövetségi kormány tétovázik. Tulajdonképpen nem akarják tudomásul venni a valós helyzetet: itt vízum-árusítás folyik.

2005/06-ban 951 külföldi diák kapott állandó lakosi vízumot ezzel a szakács képzettséggel, 2007/08-ban már 3251.
Birrell szerint meg kellene azt gátolni, hogy a munkáltatók a náluk gyakorlatot szerzett szakács-tanulókat tovább szponzorálhassák állandó lakosnak. Ezzel csak alávágnak az ausztrálok bérének, hiszen ezek a külföldiek kétségbeejtő helyzetükben mindent megtennének azért, hogy megszerezzék az állandó lakosi vízumot. A munkáltatók pedig élnek a kizsákmányolási alkalommal.

http://www.news.com.au/heraldsun/story/ … 62,00.html
http://elecpress.monash.edu.au/pnp/view … 0000010859

Standard