457-es szigorítási tervek

A bevándorlási miniszter ma bejelentette, hogy a 457-es alosztályú ideiglenes munkavállalói vízum szabályait megváltoztatják:

1. Július 1-től 4,1%-kal megemelik a kötelező bérszintet. (Ez kb. az ausztrál átlagnak felel meg.)

2. Szeptembertől az előírt fix bérszint helyett az egyes szakmákra érvényes piaci bért kell majd megfizetni. Ezzel biztosítják azt, hogy a külföldi munkásokat nem zsákmányolják ki a munkáltatók és az ausztrálok bérét nem ássák alá.

3. Április 14-től a 457-es vízumhoz jobb angoltudás kell, mint azelőtt. Az eddigi 4,5-es átlag helyett 5-ös átlag szükséges.

4. Július 1-től kezdődően formális szakma-elismerést is megkövetelnek majd a szakmunkásoktól és a séfektől, de egyelőre csak azoktól, akik kockázatos országból származnak. (Magyarország egy ilyen kockázatos országnak számít.)

5. A munkáltatóktól jobban megkövetelik majd, hogy helyieket alkalmazzanak a külföldiek helyett.

6. A munkáltatókkal szemben létezik most is egy olyan követelmény, hogy a helyi munkavállalók képzésére pénzt és időt kell fordítaniuk, különben nem szponzorálhatnak külföldieket. Ennek a képzési követelménynek az alaposabb előírásait is kidolgozza majd a hivatal.

http://www.minister.immi.gov.au/media/m … e09034.htm

Ha a tervezett szigorításokat mind bevezetik – ami most már csak idő kérdése – akkor a 457-es vízum megszerzése határozottan nehezebb lesz, mint az állandó lakosi vízumoké.
A 457-est sokan ugródeszkának tekintik az állandó lakosi felé, pedig nem az. A 457-esen itt lévők jó része a vízum lejártával el is hagyja Ausztráliát.

Standard