Bevándorlás a saját kisvállalkozásod vezetésére

A 457-es ideiglenes munkavállalói vízumhoz szponzoráló munkáltatóra van szükség. Mi van, ha a munkáltató a bevándorolni akaró saját vállalkozása? Nos, ez lehetséges. Az ausztrál törvények szerint a vállalkozás szabad. Külföldinek is lehet vállalata Ausztráliában. Ez tiszta véletlenül éppen úgy van tehát, mint az EU-ban. Sokan vannak, akik azt tervezik, hogy a sikeres magyarországi vállalkozásukat Ausztráliában folytatják. Ha a vállalkozás tényleg beindul, akkor majd szponzorálja a vállalkozót magát.
A dolog eddig teljesen logikusnak tűnik. Másokban is felmerült az ötlet és ki is próbálták, hogy működik-e. Éppen most olvastam egy kollégám beszámolóját az ügynöki kamara belső fórumán. Ebből fordítok:

457-esre kívánta magát szponzorálni egy kis cég tulajdonosa. General Manager beosztást nevezett meg foglalkozásnak. Csak két alkalmazottja volt, ebből az egyik gyakornoki beosztásban.

A bevándorlási tisztviselő azt mondta, hogy a General Manager számára megjelölt fizetés éppen csak egy kicsivel több, mint az előírt minimum. Ez messze van az évi 100 ezer dollártól, ami elvárható lenne egy menedzser számára. Az ausztrál szabványból is idézett. Felsorolta néhány magas beosztás leírását és azt mondta, hogy egyik sem illik a pályázóra.
Azt mondta, hogy visszautasítja a szponzorálási kérelmet, ha nem változtatom meg a foglalkozást egy elfogadhatóbbra. Hiába hivatkoztam arra, hogy a végrehajtási utasításban felsorolt beosztások csak példák, ezek nem feltétlenül kötelezőek. Beszélt a főnökével és utána is ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy visszautasítja a pályázatot. Erre megváltoztattam a foglalkozást és így hajlandó volt jóváhagyni a pályázatot.

Ezt figyelmeztetésnek szántam. Egy kis- vagy mikro-vállalkozás nem képes igazán arra, hogy General Manager posztra szponzoráljon valakit. Előfordul olyan bevándorlási tisztviselő, amelyik megadja az engedélyt, de erre nem lehet számítani. Jobb megoldás egy már létező céget megvenni, több meglévő alkalmazottal együtt.

Standard