Closely related

Egy problémás kifejezés, ami majdnem minden Ausztráliában tanuló diákot közelről érint.

Azokban az esetekben, amikor egy vízumpályázó az ausztráliai végzettségére hivatkozva kíván vízumot kérni, az ausztrál végzettségnek közeli kapcsolatban (closely related) kell lennie a pályázatban megnevezett foglalkozással (nominated occupation).

A Bevándorlási Hivatal gyakorlata az, hogy csak akkor tekinti a tanulmányokat közeli kapcsolatban lévőknek, ha pályázó a megnevezett foglalkozásában hasznosítható ismereteket szerzett vele. A tananyag összetétele és színvonala is számít.

Egyáltalán nem tekinti a hivatal közeli kapcsolatban lévőknek azokat a tanulmányokat, amelyek egyáltalán nincsenek közeli kapcsolatban. [ :) ]

Például egy ápolónő hiába is szerez egy közgazdasági jellegű diplomát, azt nem használhatja fel a pályázatában.

Egy másik példa: az a pályázó, aki szakmunkás-képzettséget (Certificate III) szerez pl. bútorasztalos szakmából és utána elvégez egy számítógépes iskolát, ahol doktori fokozatot szerez (Masters of Information Technology), az nem használhatja fel az utóbbit, hogy a két év tanulmányi kötelezettséget teljesítse vele. Alapszintű számítógépes ismeretek hasznosíthatók lennének a bútorasztalos szakmában, de a túl magas szintű számítógépes iskolában olyan dolgokat tanult, amikre szakmunkásként nem lesz szüksége.

(A Bevándorlási Hivatal kiadványa nem tartalmaz további példákat.)

Standard