Hegyekben áll a papír

Az Adelaide-i Szakképzett Bevándorlást Feldolgozó központ (ASPC) vezető-helyettese előadást tartott Sydney-ben az ügynöki kamara számára. Az ott hallottakból néhány mondat:

A szeptemberi szabályváltozások előtt, augusztus hónapban váratlan módon befutott 20 ezer extra pályázat. Szeptemberben további 8 ezer.

A pályázatok feldolgozását 160 alkalmazott végzi, akik között csak 58 döntéshozó van. (angolul: case officer). 40 dolgozik a külföldi, 18 a belföldi vízumokon. Szeptember 1-én további 4 főt állítottak be.

(A Bevándorlási Hivatal teljes létszáma több mint 6 ezer fő.)

Jókora lemaradás van a beérkező pályázatok átvételénél (receipting). Hegyekben áll a papír.

A beérkező pályázatok fele már internetes. E miatt aztán az emilek is elárasztják a hivatalt. A számítógép-rendszerüket hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt újrabútolják. Azok a neten át benyújtott pályázatok, amelyek csak félkész állapotban vannak a rendszerben, mert a jelentkező még nem töltött ki mindent és nem fizetett, ilyenkor törlődhetnek.
A vízumról szóló végső döntést a rendszer automatikusan küldené, de ez nem történik meg minden esetben, ezért jó időnként ellenőrizni, hogy is áll az ügy.

Az Ausztrálián belül készült orvosi vizsgálati eredményt ne küldd be a hivatalba, hanem tartsd meg, de a borítékot ne nyisd ki. A számlaszámot és a referencia-számot a neten át közöld az ügyön dolgozó bevándorlási hivatalnokkal.
Ha belső ellenőrzésre hivatkozó levelet kapsz (internal check), akkor készülj arra, hogy ez 12 hónapig is elhúzódhat.
Bizonyos országokból nagy arányban érkeztek hamis dokumentumok. Ezeket most sorra lenyomozzák és e miatt az ügyek nagyon elhúzódhatnak. Semmi haladás nincs pl. Pakisztánban vagy Indiában.

(Kelet-Európa sem számít egy megbízható helynek, még ha nem is áll ott, ahol Pakisztán.)

Standard