Új szakma-elismerési eljárás

Bizonyos szakmákban és bizonyos kijelölt országokban ezek után nem a szokásos papír-alapú szakma-elismerés történik majd, hanem egy jóval nehezebb, összetettebb és drágább (2100 AUD), több lépcsős és vizsgáztatós elismerés. A papír-alapú elismerést a Szakmaelismerő Hatóság (TRA) végezte, az vizsgáztatóst pedig a Vetassess nevű intézmény végzi majd. A Vetassess ért is azokhoz a szakmákhoz, amiket elismer, mert nem egy államszövetségi hivatal, mint a TRA, hanem ausztrál szakiskolák szövetsége.

A kijelölt országok: Nagy-Britannia, Dél-Afrika, Fülöp-szigetek, India, Sri-Lanka

A dolog tehát érinti a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarokat is. Nem érdekes, hogy van egy bejelentett lakcímed Magyarországon, az számít, hogy ténylegesen hol élsz.

Alább felsorolva láthatók a szakmák, amelyeknek az elismerését a Vetassess fogja csinálni. Ha a szakma neve után ott van, hogy engedélyhez kötött, akkor érdemes ezt a fajta drágább elismertetést megcsinálni még Nagy-Britanniában. Ha nincs, akkor viszont érdemes átköltözni egy olyan országba, ahol ezt a fajta elismerést még nem csinálják.

Az engedélyhez kötött szakmákban egyetlen ausztrál államban sem szabad dolgozni állami engedély (licence) nélkül. A Vetassess elismerési eljárás eredménye egy olyan papír lesz, amivel legalább ideiglenes engedélyt (temporary licence) kaphatsz. Ezzel az Ausztráliába érkezésed után rögtön dolgozhatsz.

Az egyszerűbb és olcsóbb (300 AUD) TRA elismerés végeredménye egy olyan papír, amivel semmiféle jogosultságot nem szerzel. Ezzel csak a vízumot pályázhatod meg. A bevándorlásod után, már Ausztrálián belül még egy állami szintű elismerésen is át majd kell esned ahhoz, hogy engedélyhez kötött szakmát űzhess.

Az alábbi felsorolásban szerepel néhány olyan szakma is, amit bizonyos államokban engedély nélkül lehet művelni, de nem minden államban. Érdemes abba az államba költözni, ahol nincs engedélyezési eljárás, hanem a megérkezés után rögtön szabad dolgozni.

General Electrician 4311-11 minden államban engedélyhez kötött
General Plumber 4431-11 minden államban engedélyhez kötött
Refrigeration and Air-conditioning Mechanic 4312-11 minden államban engedélyhez kötött
Motor Mechanic 4211-11
Carpenter and Joiner 4411-11
Carpenter 4411-13
Joiner 4411-15
Electrical Powerline Tradesperson 4313-11 minden államban engedélyhez kötött
Cable Jointer 4313-13 minden államban engedélyhez kötött
Bricklayer 4414-11

Standard