ETA vagy 676-os?

A Budapesti Ausztrál Nagykövetség satjtótájékoztatójából:

http://www.australia.hu/btpshungarian/A … antHU.html

2007. július 1-től a magyarok számára lehetővé válik, hogy elektronikus úton és ingyenesen szerezhessenek ausztrál turistavízumot, vagy rövid távú, maximum 3 hónapra szóló, üzleti célú vízumot.

2007. január 15-től egyes magyar állampolgárok, akik 3 hónapot meg nem haladó időt szeretnének turistaként Ausztráliában tölteni, az interneten percek, sőt másodpercek alatt juthatnak hozzá a vízumhoz, ha on-line kérelmezik azt.

Egyes vízumkérelmek elbírálásának idejét azért lehetett így lecsökkenteni, mert az ausztrál kormány kiterjesztette elektronikus turista vízum (az ún. e676) szolgáltatásának automatikus vízum-kiállítási programját (auto-grant) a magyar útlevéllel rendelkezők számára is. Ezzel is el kívánja ismerni azt a már most is jó, de tovább erősödő vízumfegyelmet, amellyel a magyar állampolgárok betartják Ausztrália vízumelőírásait.

Az e676 Ausztrália interneten elérhető, elektronikus turistavízum szolgáltatási rendszere, amely bizonyos országok állampolgárai számára teszi lehetővé, hogy a hét bármely napján, a nap 24 órájának bármely pillanatában a világ bármely pontján ausztrál vízumot szerezhessenek be. A szolgáltatáshoz az ausztrál Bevándorlási és Állampolgársági Minisztérium (DIAC) honlapján keresztül lehet hozzáférni: http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm

A magyar turisták az e676 rendszert arra is használhatják, hogy 6–12 hónapos tartózkodásra jogosító ausztrál vízumot szerezzenek be az interneten keresztül.

Az e676-os vízum nem új, csak a kiadási módja javult meg. Ez még mindig a jó öreg 676-os.

Sokan összetévesztik az ETÁ-val. ETÁ-nak a 956, 976 és 977 alosztályú vízumokat nevezzük. Ez csak kivételesen jó vízumfegyelmet felmutató országok polgárainak járhat. Itt van a lista: http://www.immi.gov.au/managing-austral … ntries.htm
Egyetlen kelet-európai ország sincs rajta.

Az ETÁ-t teljes egészében számítógép-program állítja ki. A program csak azt nézi meg, hogy az útlevél felmutatója rajta van-e a feketelistán. Az egész procedúra néhány másodpercet vesz igénybe és nem kerül semmibe. A legtöbb repülőjegyet árusító utazási iroda a repjegy igényléssel egyidejűleg csinálja meg az ETA-igénylést is. A jegyet vásárló ügyfél gyakran nincs is tudatában annak, hogy egy vízumkérelem is lezajlott és sikeresen meg is történt.

Az e676-os csak a gépesítettségben hasonlít az ETÁ-ra. A vízumkérelmezőket statisztikai profilozással csoportosítja a rendszer. A kockázat-menteseknek azonnal megadja a vízumot, a többit pedig átirányítja egy döntéshozó tisztviselőhöz.

Standard