457-es

Vitaindító

Figyeld meg a fejlécet: Bizalmas. Ez még 2012 decemberében készült és a Bevándorlási Hivatal oldalán nyilvánosságra is hozták.  Ezt az oldalt 2015. július 1-én jól átrendezték és ezért most nem lelhető fel – bár lehet, hogy még ott van valahol – de az első megjelenés idején valaki feltette erre a nyilvános tárhelyre és itt még biztosan elérhető.

A hivatal lelkiismeretes alkalmazottai nagyon jól látták a 457-es vízum kiskapuit, a különféle csalásokra és egyéb visszaélésekre alkalmat adó hibás szabályzatot, hogy nagyon. Pontosan leírták a lehetőségeket. Amikor nyilvánosságra hozták, akkor biztosan sejtették, hogy ezzel még több csalásra adnak alkalmat, hiszen ez egy tananyag. Arra tanít, hogy mik  a hivatal korlátai.

Strengthening_the_integrity_of_the_457_program-_Dec_2012_original.pdf

Független felülvizsgálat

A vitaindító után a miniszter elrendelte  a rendszer felülvizsgálatát.

http://www.border.gov.au/ReportsandPublications/Documents/reviews-and-inquiries/streamlined-responsive-457-programme.pdf

A Bevándorlási Hivatal válasza

A vizsgálat kérdéseire sok érdekelt fél válaszolt, többek között maga a hivatal is. Ezek azok:

http://www.border.gov.au/about/reports-publications/reviews-inquiries/independent-review-of-the-457-programme

http://www.border.gov.au/about/reports-publications/reviews-inquiries/independent-review-of-the-457-programme

A következmények

2015. július 1-től a hivatalt beolvasztották a Vámhivatalba és elbocsátottak 27 felső és 100 középvezetőt. Ezzel a belső viszonyok jól megváltoztak, hirtelen fontos beosztásba kerültek olyan hivatalnokok, akiknek bizony már elegük volt az egészből és elkezdték a rendcsinálást. Most találkozhatunk ennek az első következményeivel:

Bevándorlási ügynökök arra panaszkodnak, hogy hirtelen a 457-esek visszautasítási aránya 80%-ra ugrott.

Ez ellentmond a hivatal adatainak, ami szerint csak 10%. Pedig nincs is ellentmondás. Azok az ügynökök, akik nagy visszautasítási aránnyal találkoztak, jellemzően bizonyos szakmák szponzorálását intézik és többnyire egészen kis cégeknek.

Ezek a szakmák:

  • Customer Service Managers
  • Project and programme administrator
  • Contract Administrators
  • Retail buyers
  • Restaurant Managers
  • Supply and Distribution Manager
  • Transport Company Manager
  • Accountants
  • Liaison Officers
  • Sales and Marketing Managers
  • Marketing Specialist
  • Market Research Specialists
  • Facilities Manager

http://migrationalliance.com.au/immigration-daily-news/entry/2015-07-refuse-refuse-refuse-457-nominations-refused.html

http://migrationalliance.com.au/immigration-daily-news/entry/2015-08-customer-service-manager-for-457-visas-is-doomed.html

Máris vannak olyan üzleti tanácsadó cégek, amik megoldást vagy legalább valami előzetes felmérést kínálnak ezekre az esetekre. Idézek egy reklámból:
As The Department of Immigration becomes stricter when considering a nominated position to be genuine, questions are often raised in relation to the size of the business, number of staff, organisational structure, volume of workhierarchy and tasks to be performed. DIBP has also increasingly been raising questions on the fast food or takeaway nature of cafes and restaurants.
Vagyis: a hivatal szigorúbb lett. Az állások valódiságát vonja kétségbe. Problémás a szponzoráló cégek mérete, alkalmazottjainak száma, szervezeti felépítése, a munka mennyisége, az állítólagos üresedés jellege (helye a vállalati hierarchiában, a tevékenység jellege).

 

457-es kiskapuk – 3

A Bevándorlási Hivatal közzétette a 457-es vízum javítási tervét. Egyelőre csak vitaindító szándékkal. Számunkra azért is érdekes a terv, mert felsorolják benne a kiskapukat. Ezek többségéről már írtam korábban, de töredelmesen be kell vallanom, hogy teljes terjedelmükben én sem ismertem minden trükköt. Talán azért nem, mert a magyarországi ügyfeleim nem rendelkeztek volna azokkal az alapokkal, amik ezeknek a trükköknek a megjátszásához kellettek.

Most már csak múlt időt használok, mert ezekből a kiskapu-bezárási javaslatokból hamarosan szabályzat-változás lesz.

Nézzük a 3. sz. esetet:
Under current provision it is possible for a visa to be granted where the position has been ‘dressed up’ to appear more skilled or where there is a more appropriate ANZSCO classification available.

For instance, an overseas person is working in a restaurant as a bar manager, however, this occupation is considered to low skilled to qualify for the Subclass 457 program.  The employer decides to nominate the person as a Restaurant or Café Manager instead.

There is no provision for the delegate to request further information to demonstrate that this is correct.
A jelenlegi szabályok szerint a meglévő üresedést fel lehet javítani, hogy szakképzettséget igénylőnek tűnjön, pedig az Ausztrál Szabvány szerint van egy sokkal jobban oda illő leírás is.

Például, egy külföldi bár-menedzserként dolgozik, vagyis keveri az italt. Ez alacsony szintű szakmának számít, tehát szponzorálásra alkalmatlan. A munkáltató tehát a magasabb szintű vendéglő- vagy kávézó-menedzser szakmaként jelöli meg.

A bevándorlási tisztviselőnek nincs lehetősége arra, hogy az ilyen esetekben bizonyítékot követeljen.
There are also concerns that the 457 program is being used to secure the entry or stay of persons who would otherwise not be eligible for migration.   For instance, a family member of a grocery store owner may be nominated as a Specialist Manager not elsewhere classified, when in fact a more appropriate occupation as per the tasks of the nominated occupation would be an occupation which is not eligible for the visa such as Sales Assistant (General). Again in this situation there would be no provision for the delegate to request further
Az is aggasztó, hogy a 457-es vízumot olyanok bevándoroltatására használják, akik egyébként nem felelnének meg bevándorlásra. Például egy élelmiszer-bolt tulajdonosa valamelyik rokonát specialista menedzser szakmára jelöli meg, pedig a valódi foglalkozási megnevezés inkább a kereskedő-segéd lenne. Ez pedig alkalmatlan lenne bevándorlási célra.

A bevándorlási tisztviselőnek  ekkor sincs lehetősége arra, hogy a bizonyítékot követeljen.

A tervezet szövege angolul

457-es kiskapuk – 4

Ha egy vállalat engedélyt kap arra, hogy 457-es vízumra jelöljön valakit, akkor sokkal több embert is behozhat vele, mint amennyit kezdetben jelzett.
A start-up company becomes approved as a standard business sponsor and in their application they indicate that they intend to nominate 25 Subclass 457 workers over the course of their 3 year sponsorship. After the second year of their sponsorship the company has actually sponsored 200 workers without justification for this increase.
Például egy most induló vállalat szponzor lett. Úgy jelezte, hogy 25 főt akar behozni a szponzorálási engedély ideje alatt, ami  ugye 3 év. Érdekes módon a második év végére már 200 főt hoztak be.

Na most, ennek van egy profi változata. Egy kis programozó cég engedélyt kér néhány fő szponzorálására, de hajlandó a nevét adni további szponzoráláshoz is, csak a programozó találjon valahogy munkát, mert azt ők nem adnak. Majd ha lesz munka, akkor elvállalják a dolgot és “kihelyezik” a szponzorált munkavállalót ahhoz a céghez, amely valójában alkalmazza majd, de nem hajlandó vagy nem képes szponzorálásra.

Ez a megoldás, bármilyen furcsának is tűnik, de nagyon praktikus tud lenni. A szponzori engedély készen áll, tehát arra sem kell várni, lehet rögtön a vízumra pályázni. Ezzel le lehet rövidíteni a várakozási időt.

A Bevándorlási Hivatal az egésznek elejét vehetné azzal, hogy gyorsan elintézné az ügyeket, de mint azt tapasztalatból jól tudjuk, ezt nem csinálja.

457-es kiskapuk – 10.5

A 10-es számú kiskapu valójában egész kapusor. Nézzük az 5. sz. variációt.
5. A family intends to set up a restaurant in Sydney.  Premises, furniture and equipment have been secured and they have obtained an Australian Business Number and the business has been registered.  As such, the business can be considered to be lawfully operating because it has been registered and has commenced business activities.  The family wish to sponsor a chef from overseas to oversee the operations of the kitchen.  Because the business has been operating for less than 12 months, they must demonstrate that they have an auditable plan in place to meet one of the training benchmarks.  They become a sponsor, however by the end of their sponsorship they have not implemented the auditable plan.
Egy család éttermet akar nyitni Sydney-ben. A helyiséget, a bútorzatot és a felszerelést biztosították és kértek ausztrál üzleti számot is (ABN). Ezzel az üzlet a Bevándorlási Szabályzatban leírt “törvényesen működő ausztrál cég” feltételnek eleget tett. Szeretnének egy szakácsot szponzorálni külföldről, de mivel a cég még  nincs 1 éves, ezért nem kell bizonyítani, hogy pénzt költöttek az ausztrál alkalmazottak képzésére. Elég egy ellenőrizhető képzési terv (auditable training plan). Ezt meg is csinálják, ez csak papírmunka, de nem hajtják végre.

Ismerek ilyen magyar családot. Üzletet alapítottak (semmi köze a vendéglátáshoz)  és a rokont beszponzorálták. A cég valódi, a tevékenységük igazi szakértelemre alapozódik és a szponzorált rokon is megfelelő szakember, aki valóban hozzájárul az üzlethez. Az ausztrál alkalmazottak képzésével valóban nem foglalkoztak, mert ausztrál alkalmazottjuk nincs is.

Na tessék, az ausztrálok ezért maradnak képzetlenek.

https://www.border.gov.au/ReportsandPublications/Documents/reviews-and-inquiries/streamlined-responsive-457-programme.pdf

Manapság ezt már visszadobják

Idézet egy ilyen visszautasító döntésből:
I understand that a genuine position involving self-sponsorship can arise where a
person establishes a business in Australia while holding a temporary visa that allows
such activity.
However I consider that the evidence provided indicates that the nominated position was created to produce a migration outcome for the nominee.
I therefore am not satisfied that the nominated position is genuine.

Röviden: megértem, hogy vannak esetek, amikor az ön-szponzorálás szükségessége felmerül, pl. ha valaki céget létesít Ausztráliában. A bizonyítékok azt mutatják, hogy ez az állás csak azért lett kreálva, hogy valakinek a bevándorlását lehetővé tegye, vagyis nem valódi.

Standard