A jövőt most tárgyalják a parlamentben

A Bevándorlási Törvény kiegészítéséről van szó a Parlamentben. A törvénytervezet második olvasata megy. Ebből idézek részleteket:

Az Általános Szakképzett Bevándorlási program (GSM) közel 400 foglalkozást fogadott el jónak, ennek ellenére alig néhány foglalkozás uralta az egészet. A 2007-08-as évben 41 ezer szakmai alapú vízumot adtak ki. Ebből 5000-et szakácsoknak és fodrászoknak és még további 17 594 áll bent a sorban.

Ezt a problémás helyzetet jelenleg a feldolgozási sorrend átrendezésével kezelik. Azok a foglalkozások, amelyekből kritikus mértékű a hiányt, hamarabb kerülnek sorra. Ez a módszer nem bizonyult elég hatásosnak. Nagy számban jelentkeznek olyanok, akiknek a foglalkozására nincs igazán igény. Jelen pillanatban 147 000 elsődleges és másodlagos pályázó áll bent a sorban.



A javasolt törvény a miniszternek széles körű hatalmat ad. Joga lesz arra, hogy korlátozza és megszüntesse a vízumpályázatokat.
Jelenleg is van ilyen hatalma, de nem elég specifikus. Egyes vízumosztályokat vagy vízumalosztályokat tud csak korlátozni. Az új törvény megadja majd neki azt a lehetőséget, hogy más szempontok szerint csoportosítson és úgy jelölje ki a visszadobandó pályázatokat. Például ha egy-egy foglalkozásból túl sokan jelentkeztek, akkor létszámkorlátot jelölhet ki számukra és ezzel a megszüntető hatalmával élve, visszadobhatja a fölös pályázatokat.

Ez a megszüntetés valahogy úgy működik, mint ha a pályázat meg sem történt volna. A vízumpályázati díjat is visszatérítik. Fellebbezésnek helye nincs, mert ha nem történt pályázat, akkor nincs mit megfellebbezni. A megszüntetés nem ugyanaz, mint a visszautasítást. A visszautasítás egyéni döntés eredménye és a vízum-pályázati díj nem jár vissza, viszont bizonyos helyzetekben és esetekben lehetséges a fellebbezés.

Bár a törvénymódosításra a szakképzettségi alapú vízumpályázatok lenyesegetése miatt van szükség, a miniszter új hatalmi eszköze a többi vízumosztályra is alkalmazható lesz. Az egyetlen kivétel a menedék-kérelem (protection visa).


http://parlinfo.aph.gov.au/parlInfo/sea … nt=Default

http://parlinfo.aph.gov.au/parlInfo/sea … ;resCount=

Standard