Drága szülők!

Szülők

A Termelékenységi Bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy a szülői állandó lakosi vízumokat töröljék el. Sokba kerülnek az öregek, na. Évente 3,2 milliárd dollár megy el rájuk az adófizetők pénzéből.

Régi bevándorló-toborzó plakát

Régi bevándorló-toborzó plakát

Az olcsóbb szülői vízum csak egészen fiatal szülőknek lehet jó, mert jelenleg 30 év a várakozási idő. Az ára 3870 egy személyre. Ez még kifizethető lenne, de a drágább verzió, ami akár röpke két év alatt is megkapható 47 300 dollárba kerül. A bizottság szerint az öregek még így is túl sokba kerülnek: az ausztráliai életük során 335 ezer és 410 ezer dollár között valahol. Még a magasabb vízumdíj sem jár közel ehhez az összeghez.

(Nem csak így érkeznek ide idős szülők. Ha egy fiatal bevándorló szülei a fiatal eltartottjai, mert nincs nyugdíj, akkor bizony vele jöhetnek. Ez a harmadik világból pályázók számára egy fontos kiskapu. A magyarok vagy más európaiak számára viszont teljesen zárt, mert ott van nyugdíj.)

Népesség-arányok

A jelentés szerint az elmúlt 15 év során a bevándorló-népesség aránya 23%-ról 28%-ra emelkedett és azok aránya, akiknek legalább az egyik szülője bevándorló, 21%. Ezek szerint Ausztrália népességének fele bevándorló vagy bevándorlók gyereke. Ez az arány Sydney-ben és Melbourne-ben sokkal magasabb. A héten vonattal utaztam Sydney-ben a Central és a Városháza állomások között, az irodai munkaidő kezdete előtt néhány perccel. Tele volt a vonat munkába sietőkkel. Gyorsan megszámoltam: 30-an voltunk a kocsi előterében, ebből hárman fehérek. Azok közül is egy biztosan bevándorló.

Lehet, hogy a színesek között volt olyan, akinek mindkét szülője Ausztráliában született, de kétlem.

Üzletemberek

A különféle üzleti vízumok sem hozzák a kívánt eredményt. Ezek az üzletemberek csak kisebb vendéglátó- és kiskereskedelmi cégeket hoznak létre, néhány alkalmazottal. Nem erre van szükség. A nagyberuházó vízumok sem jók. Nincs elég beruházási cél, amibe be kellene fektetni a pénz. (Ez szerintem könnyen orvosolható, elég egy kicsit átírni a túl szigorúra sikerült szabályokat.)

Szakképzettek

A tanulmány szerint az igazi eredményt a  szakképzettségi alapú vízumok reformjával lehetne elérni. Értsd: szigorítás. A munkáltató szponzorálta bevándorlók nem tudnak eléggé angolul és nem elég jó a szakképzettségük sem (persze, mert gyakori a kamu szponzorálás). Az lenne a helyes, ha ezek is átmennének a pontozásos bevándorlás szűrőjén.
The commission says migrants getting their employers to sponsor have lower English language proficiency and lower skills. It recommends that all skilled migrants should go through the same points test, and the skills test should be toughened to ensure it covers only areas expected to be in short supply in Australia over the medium term. At present, the points system ignores the skills of partners, which the commission says is a mistake, while it also calls for the maximum age for the granting of skilled visas to be lowered from the current 50 years
Csak azokat a szakmákat kéne beengedni, amikből tényleg hiány van középtávon is. Jelenleg a pontozás figyelmen kívül hagyja a házastárs szaktudását, ami egy hiba. (Nem hagyja teljesen figyelmen kívül, csak éppen nem veszi kellőképpen figyelembe. Ha teljes mértékben figyelembe venné, akkor az első és a második világból származó bevándorlók, a magyarok is, komoly előnyre tennének szert a harmadik világból jövőkkel szemben. Ez is ritkaság, hogy számunkra előnyösen változzon a bevándorlási szisztéma.)

Jelen pillanatban a szakképzettségre alapozott vízumok felső korhatára 50 év, ezt csökkenteni kéne. (Szerintem is.)

Azok a bevándorlók járulnak hozzá igazán Ausztrália gazdaságához, akik 25 éves kor körüliek, mikor megérkeznek. A szakképzettek még akkor is hasznosak, ha 40 alatt vannak, mikor megérkeznek. A szüleik viszont csak költséget jelentenének. Lásd mint fentebb.

Ideiglenesek

Ausztráliában minden pillanatban 1,5 millió ideiglenes lakos, pl. külföldi diák, munkás szünidőn itt lévő fiatal, 457-es vízumos (szponzorált munkavállaló) és új-zélandi él. Az állandó lakosi vízumok felét ők kapják. A bizottság szerint ez problémás és úgy véli, hogy egy általános pontrendszer ezt mindet felülírná.

Még problémásabb, hogy a bizottság a jelentését már áprilisban átadta a kormánynak és csak tegnap hozták nyilvánosságra. A bevándorlási miniszter szóvivője szerint majd válaszolnak a felmerült kérdésekre.

Az újsághír:

http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/immigration/parents-of-migrants-to-cost-32bn-call-for-visas-to-be-abolished/news-story/05152165733a088d6b69dd6e3ea3b70f?nk=ca9b7451637df9b193f45e402bac59a9-1473719591

Az eredeti tanulmány:

http://www.pc.gov.au/inquiries/completed/migrant-intake/report/migrant-intake-report.pdf

Standard