Telefonbetyár

AZ üregi nyulat 1859-ben engedték szabadon a brit telepesek, hogy legyen mire vadászni. Ám nem számítottak arra, hogy az alkalmazkodó nyulak populációja az évtizedek alatt tízmilliárdosra(!) nő, döbbenetes környezeti károkat és több őshonos faj kipusztulását okozva. Ennyit a húsvéti nyusziról. Többet itt: http://www.origo.hu/tudomany/20160304-virus-nyul-ausztralia-invaziv-fajok-taplaleklanc-ragcsalok-oshonos-fajok.html

Az üregi nyulat 1859-ben engedték szabadon a brit telepesek, hogy legyen mire vadászni. Ám nem számítottak arra, hogy az alkalmazkodó nyulak populációja az évtizedek alatt tízmilliárdosra(!) nő, döbbenetes környezeti károkat és több őshonos faj kipusztulását okozva. Ezt hozta Ausztráliának a  húsvéti nyuszi, nem a hímes tojást. Folytatás itt:
http://www.origo.hu/tudomany/20160304-virus-nyul-ausztralia-invaziv-fajok-taplaleklanc-ragcsalok-oshonos-fajok.html

Korábban írtam már erről a témáról, de folyton bővül az anyag:

A házastársi vízumra pályázóktól elkérik a telefonszámlát és megnézik, hogy milyen gyakran hívták egymást. Az igazi párkapcsolatban élők ugyanis gyakran hívják egymást, mikor szét vannak szakítva. A szétszakításról a Bevándorlási Hivatal gondoskodik, mint tudjuk. Ez a telefonszámla-böngészés már régi dolog, sok évvel ezelőtt is rutinszerű volt. Most viszont hozzátettek valamit: a számlán talált egyéb számokat felhívogatja a bevándorlási hivatalnok és bemutatkozik, hogy egy kormányhivataltól van és mindenféle dolgot akar kérdezni. A hívott félnek ez elég nagy meglepetés. Van aki telefonbetyárkodásnak vagy valami csalásnak tartja és lecsapja. Sajnos olyan is van, aki végighallgatja. Ebből megtudja, hogy XY-t éppen lenyomozza egy kormányhivatal. Na, most gondold meg, ha a munkahelyeden a recepcióst hívják ezzel a szöveggel, aki csak azt érti meg belőle, hogy nyomoznak utánad!

A technika fejlődése egyre több lehetőséget ad arra, hogy a technikát használók jól elárulják magukat.

SMS bűnjel

A mobilban hagyott SMS-eket is megnézik, ha nem törölted ki. Ebből a bírósági jegyzőkönyvből világosan kivehető, hogy egy házastársi vízumra pályázó kínai férfi mobiljában a kihallgatást végző bevándorlási tisztviselő gyanús üzeneteket talált és ezért visszadobta a pályázatot.

Végül a bíró jó volt hozzá, tehát megkaphatta a vízumot, de ehhez előbb fellebbezni és jó hosszan várni kellett.

link

Ismerősök a telefonban

Egy kollégám mesélte, hogy a jegyesi vízumra pályázó menyasszonytól a kihallgató tiszt elkérte a mobilját, kinézte belőle egy ismerős nevét, telefonszámát és ott helyben felhívta és megkérdezte, hogy tud-e róla, hogy a telefon gazdája Ausztráliába akar férjhez menni. Szerencsére tudott.

Okostelefon, sok emil

Frissen érkezett turistát gyanúsnak találtak a reptéren, a bevándorlási tiszt elkérte az okostelefonját, de úgy ám, hogy előbb kinyittatta vele, aztán átnézte a telefonban lévő emileket. Olyanokat keresett, amelyek a beutazó igazi szándékát tükrözték: levelezés egy munkáltatóval vagy egy munkaközvetítővel. Régebben csak az SMS-üzenetek voltak a mobilokban, azokat is nézték, de most jóval több infó van ott, egy aranybánya a nyomozást végző tiszteknek.

Aki turista-vízumon van itt és úgy próbálja meghosszabbítani, hogy a vége felé elmegy Új-Zélandra és onnan hamarosan visszatér Ausztráliába, az most már biztosan számíthat egy alapos kihallgatásra a reptéren. Sorra kapom a személyes beszámolókat az ott történt 1-2-3 órás várakoztatásokról, vallatásokról, a mobiltelefonok kikutatásáról.

Követés a mobilon

A legtöbb okostelefonon be van állítva a követés. Csak a jelszót kell hozzá tudni és utólag is kideríthető, hogy merre jártál. Ezt a módszert tudtommal még nem alkalmazzák a határon, de mivel nincs akadálya, hát előbb-utóbb fogják. Leírás itt:

http://index.hu/tech/2014/08/13/nezze_meg_hogyan_koveti_a_google/

 

Standard