Kang

Egy hír 2013-ból

http://www.abc.net.au/news/2013-10-15/sydney-businessman-accused-in-alleged-visa-rort/5022152

http://www.abc.net.au/lateline/content/2013/s3868976.htm

Mindkét hír arról szól, hogy egy bizonyos Eddie Kang nevű dél-koreai származású üzletember Ausztráliában tanuló külföldi diákoknak megígéri, hogy a vállalatain át szponzorálja őket, potom 20 ezer dollár induló összegért és ha megvan a vízum, akkor még plusz 25 ezer sikerdíjért. Ez a siker csak nem akar sikerülni.

 A sajtóból úgy tűnik nekem, hogy Kang úr szingapúri bejegyzésű vállalkozása ezt a kiskaput használta ki, amiről már írtam korábban:

Ha egy vállalat engedélyt kap arra, hogy 457-es vízumra jelöljön valakit, akkor sokkal több embert is behozhat vele, mint amennyit kezdetben jelzett. Például egy most induló vállalat szponzor lett. Úgy jelezte, hogy 25 főt akar behozni a szponzorálási engedély ideje alatt, ami ugye 3 év. Érdekes módon a második év végére már 200 főt hoztak be.

http://www.bertok.com/2013/05/14/457-es-kiskapuk-4/

Kang úrnak volt vagy van egy külföldi vállalata, a Szingapúr Olaj, aztán van több ausztrál vállalata is, az egyiket Ikon Pacifik néven említi a riport. Ezeknek a vállalatoknak szponzori engedélyt kérhetett és megpróbált sokkal több embert behozni, mint amennyire “szüksége lehetett”. A Bevándorlási Hivatal felfigyelt a dologra és a beadott vízumkérelmeket visszadobta. Mivel ez lassan történt meg, ezért közben bőven volt alkalma arra, hogy a jól fizető ügyfelek számára további kérelmeket adjon be. Tessék kérem megszorozni a 20 ezer dolláros induló összeget a Bevándorlási Hivatal lassúságával és kijön az, hogy egy év alatt meg lehet gazdagodni.

A magyar vonatkozás pedig ez: Időnkén felhív engem valaki Magyarországról és rákérdez a vízum-lehetőségekre, amik bizony nem valami fényesek, és elmeséli, hogy egy nagy ausztrál városban egy magyar származású munkáltató adna neki 457-es szponzorálást, de 20 ezer dollárt kér cserébe. Ennek a koreai származású üzletembernek az esete koránt sem egyedi, kicsiben gyakran megismétlődhet. Ő csak abban különbözik, hogy iparszerűen csinálta, illetve csinálja.

Ebben a pillanatban is hirdet az egyik ügynöki kamara (MIA) honlapján és kezdő bevándorlási ügynököt keres. Biztosan azért, mert a többi mind otthagyta, mikor látták, hogy mi folyik nála.

A cikkek közzététele után a kamara leszedte a hirdetést. Többet nem tett, vagy legalábbis nem közölt semmit a nyilvánossággal. A másik ügynöki kamara, az MA, annál hangosabb, folyamatosan közli a cikkeket és piszkálja a hatóságokat, hogy tegyenek már valamit.

Egy volt alkalmazottja elmondta, hogy olyan pályázatokat kellett beadni a Bevándorlási Hivatalnak, amiknek semmi esélyük nem volt a sikerre. Két nap után otthagyta a munkahelyet és jelentette a cég tevékenységét a megfelelő helyen. Ez 2012-ben volt, de azóta sem történt semmi.

A Szingapúr Olaj sem volt rest, olajat öntött a tűzre és visszavágott. Megteheti, hiszen a jókora ügynöki díjakból alaposan megszedhette magát. Bár van saját ügyvédjük most mégis egy külső ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy vágjon vissza a kamarának és perelje be őket hitelrontásért.

Hipp-hopp, a hatóságok máris intézkedtek

Mr Kang was arrested on Wednesday after a six-month ­investigation that culminated in a multi-agency operation that yielded laptops, computers, cameras and files from properties in North Sydney and inner-­western Rozelle.

The Singapore Oil chief executive has been charged with 14 counts of fraud — each punishable with up to 10 years’ jail — and four counts of misleading conduct in connection with employment, each punishable with fines up to $220,000.

Azt írja az újság, hogy Kang urat szerdán letartóztatták. Több hatóság együttesen nyomozott utána, teljes hat hónapig. Erről az emberről 2012 óta tudunk, 2013-ban már biztosan jelentették az ügyet a hatóságoknak és csak az utóbbi 6 hónapban nyomoztak? Eddig mit csináltak? Hagyták nyugodtan működni? Igen, hagyták. Biztos forrásból tudom, hogy még a közelmúltban is működött, de most már vérszemet kapott, mert 100 ezer dollárt kért azért, hogy a tulajdonában lévő vendéglő (már ha van neki ilyen a tulajdonában), szakácsként szponzoráljon szerencsétlen vietnamiakat. Előre mindjárt elkért 65 ezer dollárt, a maradék 35-öt csak siker esetén. Az meg nem volt, mert a céget hamarosan lezárta, nyitott  másikat és újra kezdte a szponzorálási ígéreteket.

Fontos: Nem is szabad szponzorálási pályázatot benyújtani, mert arra felfigyelhet a Bevándorlási Hivatal. Megnézi a cég és a tulajdonos előéletét is. Elég egy céget regisztrálni, aztán szponzorálást ígérni, eltenni a pénzt és kész. A Bevándorlási Hivatallal nem is kell foglalkozni. Az sem fog Kang úrral foglalkozni, hiszen nem történt semmi.

A vietnami szakácsok meg mit tehettek? Menjenek egy nem létező cég után és követeljék vissza a pénzüket, ami valószínűleg egy külföldi bankszámlán kötött ki? Menjenek a Bevándorlási Hivatalhoz panaszra? Hát az nem tud semmiről, hiszen nem érkezett be oda semmiféle pályázat. De ha mégis érkezett, az először is egy szponzori pályázás, ami nem tartozik a szponzorált munkavállalóra, csakis a munkáltatóra, tehát nem adnak ki információt. A hivatal gondosan védi a magánéletet.

Ha már ott vannak, akkor az is kiderülhet, hogy a turista- vagy a diákvízum lejárt, tehát ezt  a szakácsot szépen ki lehet dobni az országból és ezzel egy baj meg is lett oldva. Ezek az emberek éppen azért kerülnek bajba, mert nagyon kiszolgáltatottak.

Menjenek bíróságra és követeljék a pénz? Ugyan kitől? Egy nem létező cégtől? Talán adják elő azt, hogy bíró úr kérem, ezzel a Kanggal arra szövetkeztünk, hogy jól kijátsszuk a bevándorlási törvényt, de helyette ő játszott ki minket? Hát ezért már rögtön dutyi jár.

Inkább egy bevándorlási ügyvédhez fordultak, hogy legalább azt intézze el, hogy legyen valami halovány áthidaló vízumuk, amivel itt maradhatnak egy ideig. Ettől az ügyvédtől tudok az esetekről.

A 7-es tévécsatorna szerint Kang neve  800 vízum-visszautasítással hozható kapcsolatba. Ez rekord!  A “szponzoráló” vállalatai csak papíron léteztek. Az ügyfeleiből dollármilliókat húzott ki, de nem intézett el nekik semmit. Ha adott be vízumkérelmet, azt a Bevándorlási Hivatal visszautasította, hiszen már ismerték. Ennek ellenére nem tettek semmit. Ennek a hivatalnak nem az a dolga, hogy igazságot tegyen. Nem is tesz. Elvették a hivatali díjat és kész. Nem kellett sok munkát végezni cserébe.
Az Új-Dél-Velszi Rendőrség is túl nehéznek találta az ügyet. Nem szeretik az ilyen bonyolult papírmunkát, na. Rendőrök.

Végül az Új-Dél-Velszi Fogyasztóvédelmi Hatóság (Department of Fair Trading) járt utána és nyomozta le az ügyet.

http://www.theaustralian.com.au/higher-education/international-students/man-arrested-in-457-student-visa-swoop/story-fnahn4sk-1227226069482

Standard