A 45000 dolláros vízum

Lateline

Fordítása következik!

A sajtóból úgy tűnik nekem, hogy Kang úr szingapúri bejegyzésű vállalkozása ezt a kiskaput használta ki, amiről már írtam korábban:

Ha egy vállalat engedélyt kap arra, hogy 457-es vízumra jelöljön valakit, akkor sokkal több embert is behozhat vele, mint amennyit kezdetben jelzett. Például egy most induló vállalat szponzor lett. Úgy jelezte, hogy 25 főt akar behozni a szponzorálási engedély ideje alatt, ami  ugye 3 év. Érdekes módon a második év végére már 200 főt hoztak be.

http://www.bertok.com/2013/05/14/457-es-kiskapuk-4/

Volt vagy van egy külföldi vállalata, a Szingapúr Olaj, aztán van több ausztrál vállalata is, az egyiket Ikon Pacifik néven említi a riport. Ezeknek a vállalatoknak szponzori engedélyt kérhetett és megpróbált sokkal több embert behozni, mint amennyire “szüksége lehetett”. A Bevándorlási Hivatal felfigyelt a dologra és a beadott vízumkérelmeket visszadobta. Mivel ez lassan történt meg, ezért közben bőven volt alkalma arra, hogy a jól fizető ügyfelek számára további kérelmeket adjon be. Tessék kérem megszorozni a 20 ezer dolláros induló összeget a Bevándorlási Hivatal lassúságával és kijön az, hogy egy év alatt meg lehet gazdagodni.

A magyar vonatkozás pedig ez:  Időnkén felhív engem valaki Magyarországról és rákérdez a vízum-lehetőségekre, amik bizony nem valami fényesek, és elmeséli, hogy egy nagy ausztrál városban egy magyar származású munkáltató adna neki 457-es szponzorálást, de 20 ezer dollárt kér cserébe. Ennek a koreai származású üzletembernek az  esete koránt sem egyedi, kicsiben gyakran megismétlődhet. Ő csak abban különbözik, hogy iparszerűen csinálta, illetve csinálja.

Ebben a pillanatban is hirdet az egyik ügynöki kamara (MIA) honlapján és kezdő bevándorlási ügynököt keres. Biztosan azért, mert a többi mind otthagyta, mikor látták, hogy mi folyik nála.

A cikkek közzététele után a kamara leszedte a hirdetést. Többet nem tett, vagy legalábbis nem közölt semmit a nyilvánossággal. A másik ügynöki kamara, az MA, annál hangosabb, folyamatosan közli a cikkeket és piszkálja a hatóságokat, hogy tegyenek már valamit.

Egy volt alkalmazottja elmondta, hogy olyan pályázatokat kellett beadni a Bevándorlási Hivatalnak, amiknek semmi esélyük nem volt a sikerre. Két nap után otthagyta a munkahelyet és jelentette a cég tevékenységét a megfelelő helyen. Ez 2012-ben volt, de azóta sem történt semmi.

A Szingapúr Olaj sem volt rest, olajat öntött a tűzre és visszavágott. Megteheti, hiszen a jókora ügynöki díjakból alaposan megszedhette magát. Bár van saját ügyvédjük most mégis egy külső ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy vágjon vissza a kamarának és perelje be őket hitelrontásért.

Standard