Diákok 2012-ben

Peti kérdezte Magyarországról:

Az árban legkedvezőbb tanfolyam neve “Certificate in business IV”,  ez is majdnem 3400 dollárba kerül mindenestől, a nyelvtanfolyamok ugye sokkal drágábbak. Mivel ez a “szak” kizárólag csak Sydney City -ben van, (maga a suli helye az echte belvárosban) így a város választása kérdés hamar el is dőlt. A kurzus május közepén kezdődne, november elején érne véget, és utána még +1 hónapig érvényes a visa, így december elejéig tudnék kint maradni első körben. Itt már az érdekelne rögtön, vajon ezzel az alacsony szintű képesítéssel mire megyek, egyáltalán szerintetek lesz-e bármi haszna is, azonkívül hogy ez a legolcsóbb elérhető kurzus, ami által egyáltalán kint lehetek és dolgozhatok. Ellentétes dolgokat hallottam a legális heti 20 órás megengedett munkaidőről is. Ha valóban csak ennyit tudnék dolgozni, akkor szerintem még a megélhetés is kérdéses lenne. Szóval a legfőbb aggályom az, hogy az egész útra költött összeget én szeretném év végére minimum visszakeresni, tehát legrosszabb esetben is a pénzemnél maradjak. Az iskola (3400) + repjegy (1500) + vízum + egyéb költségekkel együtt összesen kb. olyan 1,3 – 1,4 millió forintra rúgna a történet. Kb. pont ennyi önerőm van most jelenleg, tehát nem szeretnék bukni a dolgon. Tájékozódtam már több helyen is, a mostani minimálbért 15 dollár körül mondták, ez az alap, de állítólag lehet többet is.

Én úgy sakkozgattam, ha mondjuk szállás + kaja + tömegközlekedés + egyéb költségek heti 500 ből kijönnék, és mondjuk heti 50 órával számolva 15 dolláros órabéren az 750 ugye, akkor heti 250 meg is maradna. Mivel hétfőtől csütörtökig lenne csak esténként sulim, így mondjuk az 5 x 8 + 1 x 10 óra munka nem is tűnik megoldhatatlan napirendnek, és akkor még a Sunday szabad. A kérdés hogy mennyire kötik az ebet a karóhoz ezzel a 20 órával. 2 okból esett a választás Sydneyre, az egyik hogy itt volt mindkét ismerősöm is kint korábban, a másik hogy csak itt van lehetőség az általam talált árban legkedvezőbb kurzusra. Nyilván vidéken olcsóbb a megélhetés, de mondjuk munkát is nehezebben lehet találni gondolom.

FG írta:

Pincérkedés, kitchen hand, ilyen-olyan meló általában cash in hand, szóval nem szól bele a hivatalos 20 órába. Nem találkoztam még olyan diákkal aki konkrétan 20 órát dolgozott volna egy héten. Ahhoz azonban hogy megvesd a lábad és összeszedj pár jófajta cash állást és bele is rázódj annyi idő kell, hogy már mehetsz is haza mire jól kezded magad érezni.

Még annyi, hogy ha építkezéseken szeretnél dolgozni akkor minél hamarabb szerezd meg a ‘white card’-ot (OHS card) és az ABN-t. White card nélkül be se léphetsz egy építkezésre se, az ABN-nel pedig számlát tudsz adni a munkaadódnak amire az elvégzett munkát írod csak rá, az időtartamot nem. Viszlát 20 órás limit! Soha senkit nem ellenőriztek még így le, mindenki ezt csinálja.

Hol van a hiba?

Ezeknek az olcsó tanfolyamoknak az a célja, hogy egyáltalán itt lehess és dolgozhass. Semmi másra nem jók. A Bevándorlási Hivatal pontosan tudja, hogy miről van szó és már tervezik az ellen-szabályokat.

Előfordulnak olyan iskolák, amelyek felsőfokú továbbtanuláshoz beszámítható krediteket adnak. Ezek persze csak akkor hasznosak, ha valóban tovább is tanulsz itt. Az meg újabb összegekbe kerül.

Ti most egy új piramisjáték elején vagytok. Ha mázlitok van, kibírja összeomlás nélkül és eljuttok az állandó lakosi státuszig. Ez egy jóval kisebb piramisnak néz ki mint a szakács- és fodrász-képzés volt, de azért csak piramis. Jó néhány cikket olvashatsz a piramis-történelemről a Bevándorlási Hírekben.

Ez már egy jobb megoldásnak látszik:

Attila írta:

Ha egy évnél hosszabb időre iratkozol be felsőfokú iskolába, akkor átesel 1. kockázati kategóriás vízumba, így nem kérnek fedezetet, és csak odafelé kell repjegyet venned. (nem tudom hogy minden tanfolyamra érvényes-e. – Nem érvényes mindegyikre. BZ megjegyzése.)

Mi így csináltuk. 24 hét English for Academic Purposes course + 12 hét of IELTS Test Preparation + 2 év Master.
Egy forint fedezetet nem kértek, nem cseszegetnek semmivel, és nem is kell előre befizetni mindent, csak a nyelviskolát. (+ eü. biztosítás a teljes időtartamra) Az egyetem csak 1000 dolcsi előleget kér. Ha ez mind megvan, elméletben a bevándorlási pontszám is megvan kis fölével. Ja, és ha valóban életbe léptetik azt a törvényt 2013 -ban, akkor kapunk még a végén + 2 év szabad munkavállalást. (ez akkor érvényes, ha minimum 2 éves minimum bachelor képzést végzel) Ez a verzió eljátszható sima érettségivel is, ha bachelor képzésre iratkozol be. Ez így összesen 5 év hivatalosan, vízumkéregetés nélkül. Mivel egyikünk jár iskolába, a másik pénzt kereshet közben, mivel a párnak nem kötelező iskolába járni.

Mai állás szerint. Persze ki tudja mi lesz akkor. De terv nélkül nincs cél. Mindez a házunk árába kerül, de valamit valamiért. Ez is egy módja, és viszonylag nyugodt módja a maradásnak.

Munka ügyben csak Brisbane -ről tudok nyilatkozni. Ha jobban beszélsz angolul mint egy koreai diák, nem nagyon tudom elképzelni hogy ne tudnál elmenni mosogatni, pizzát hordani (ha van autód), vagy szórólapot osztogatni, vagy hasonlókat. Én pl. hónapokig füvet nyírtam egy második generációs “magyarral” 20 dolcsiért.

Ha sok magyart megismersz, előbb utóbb belebotlasz egy olyan 56-os magyarba, akinek vállalkozása van kint és szinte csak magyar diákokat foglalkoztat. Brisbane-ben legalábbis van egy két ilyen figura.

Standard