Fodrászok? Szakácsok?

Miért költene egy indiai faluból származó diák 30 ezer ausztrál dollárt egy fodrász-tanfolyamra? Ennek a foglalkozásnak nincs valami nagy presztízse a globalizálódó Indiában. {Magas kasztból származók nem is foglalkozhatnak ilyen piszkos munkával. – a fordító megjegyzése.}

A szerző kérdéseire válaszoló diákok szavaiból az derült ki, hogy gyakorlatilag nem érdekli őket a fodrászkodás. Azért iratkoztak csak be, hogy megszerezzék az állandó lakosi vízumhoz szükséges pontokat.

Az indiai diákoknak több mint 40%-a Pandzsáb tartományból jön Ausztráliába. Szakács-, vendéglátó- és fodrász-tanfolyamokra iratkoznak be. Egy melbourne-i iskolában egy kertész osztályban a diákok 3/4-e egy és ugyanazon pandzsábi faluból jött. A szüleik eladták vagy elzálogosították az ősi földet, hogy ide küldhessék a fiaikat, akik tisztában vannak azzal, hogy ha visszatérnének Indiába, az itt szerzett bizonyítványuk ott bizony nem érne semmit, mikor beállnának a munkát keresők hosszú sorába.

Why would an Indian student from a village spend A$30,000 to do a course in hairdressing, a profession which doesn’t hold much appeal in today’s globalised India? While speaking with students enrolled in the many Vocational Education and Training (VET) courses, this writer discovered that a majority of them had little or almost no interest in the course they were pursuing.

Over 40 per cent of all overseas Indian students in Australia are from Punjab. They mostly enroll in Hospitality & Services, which includes commercial cookery, hospitality and hairdressing courses. At one institute in Melbourne, a class of horticulture had three-fourths of the students from the same village in the northern state of Punjab. Their parents had mortgaged or sold ancestral lands, to send their sons to study in Australia. But each of them was aware that their diploma had no value back home when it came to fast tracking the long job queues.

They were enrolled in this course to get more points towards a permanent residence (PR) visa in a points-tested migration programme.

http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=47484

Standard