Most már tényleg a pénzről van szó!

Régi utazási reklám

Régi utazási reklám

Még 2015. márciusában írtam, hogy:

A kormány független bizottságot kért fel arra, hogy vizsgálja felül az egész bevándorlási rendszert.

Az egyik változat az lenne, hogy sem a szakmát, sem a családi kapcsolatokat nem néznék, hanem csak a pénzt kérnék el. A kincstárnok szerint ez jót tenne az ausztrál gazdaságnak. A bevándorlási miniszter szerint egyelőre nincs semmi tervük. (Az ilyen politikusi szöveget már ismerjük. Volt már ilyen bejelentés, aztán két hétre rá lett tervük és jól megnehezítették a bevándorlást.)

Könnyű kitalálni, hogy egy ilyen rendszerben a vízumok ára több tízezer dollár lenne fejenként. A hozzájárulásos szülői vízum díja már itt tart: fejenként kb. 40 ezer dollárnál. Azt is könnyű kitalálni, hogy ha már egy ilyen rendszer is számításba jön, akkor lesz ott a meggondolásra váró ötletek között több hasonló érdekes is. Annyi biztos, hogy semmi jóra nem számíthatunk.

THE Abbott government has asked for advice on the use of entry charges to determine the intake of migrants.

THE Productivity Commission will produce a report by March 2016 which will look at the benefits and costs of temporary and permanent entrants.

A Termelékenységi Bizottság 2016. márciusában készít majd egy jelentést. Még nem jelent meg. Elhalasztották áprilisra.

http://www.pc.gov.au/inquiries/current/migrant-intake#report

Az ötlet eredetileg Leyonhjelm szenátorban vetődött fel, még 2014-ben. (http://bertok.com/2014/07/02/50-000-aud/)

David Leyonhjelm szenátor az első és ez idáig egyetlen képviselője a kis Liberális Demokrata Pártnak. Most, hogy bejutott a felsőházba, olyan ötletekkel áll elő, amitől égnek áll az ember haja:
all migrants to Australia should pay $50,000 to raise extra revenue for the government
Minden bevándorlónak 50 ezer dollárt kéne fizetnie, hogy ezzel is extra jövedelemhez juttassa a kormányt. – mondja.

Well, ez nem annyira a jövedelemnövekedést szolgálná, az biztos, hiszen a legtöbb bevándorló erre a pénzt hitelből szerezné és az ausztrál jövedelméből törlesztené. Ez csak arra lenne jó, hogy az újak nem a lakásépítést lendítenék fel, hanem a bürokráciát, hiszen a pénzüket nem egy szép ausztrál családi ház vásárlására fordítanák, hanem a szövetségi bürokrácia táplálására.

Az igazi ok az lehet, hogy egy drága bevándorlás elriasztaná a 3. világból pályázókat. Ez az összeg egy magyarnak nagyon nagy pénz, de egy indiainak kifizethetetlen. Ennyit még hitelre sem kapna.

http://www.sbs.com.au/news/article/2014/07/01/senator-leyonhjelm-says-some-cultures-incompatible-australian-society

A jelentés tehát még nincs kész, de a hivatal jónak találta az ötletet és máris hozzákezdett a megvalósításhoz. Egyelőre csak kis tételben. Legyen mondjuk Kína, ott is a 600-as alosztályú látogató-vízum. Megváltoztatták a Bevándorlási Szabályzatot, kiegészítették azzal, hogy aki a 135 dolláros vízumdíjhoz még hozzá csap ezer dollárt, azt előre veszik a sorban.

A szabályváltozás magyarázatában gondosan megemlítik, hogy az ég egy világon semmi nem kötelezi őket arra, hogy egy adott határidőre megadják a vízumot. Ilyen határidő a Bevándorlási Hivatalt soha nem szorítja. Csak annyit tesznek, hogy a többi kérelmezőt hátrányba helyezik, a fizetőset meg előbbre veszik.

Könnyű kitalálni, hogy ha a dolog sikeres lesz – és miért ne lenne sikeres? – akkor más országokra, esetleg más vízumokra is kiterjesztik.

Ezek után a hivatalnak az lesz az anyagi érdeke, hogy jó lassan dolgozzon. Most is úgy dolgozik, de nincs meg az érdekeltség, na. Ha minden vízumra kellemetlenül sokat kell várni, akkor többen lesznek azok, akik inkább megfizetik a jó helyet a sorban. Ki van ez találva!

A szabályváltozás és a hozzá fűzött magyarázat linkje:

https://www.legislation.gov.au/Details/F2016L00295
https://www.legislation.gov.au/Details/F2016L00295/Explanatory%20Statement/Text

Standard